Pomoć nezaposlenima na prekvalifikaciji

Bez autora
Feb 21 2012

Sa idejom da se što pre skinu sa spiska od 760.000 nezaposlenih, u Srbiji je sve više zainteresovanih za promenu zanimanja, ali će tu šansu u ovoj godini dobiti samo njih 6.000. A za to vreme, dok im traje obuka, oni će, ako prođe predlog novog zakona, dobijati i ”platu”. Prema procenama stručnjaka Nacionalne službe za zapošljavanje, većina će, i ove godine, biti zainteresovana za kancelarijske poslove sekretara, poslovnih asistenata, knjigovođa, računovođa, ali i za poslove u socijalnoj zaštiti, poput gerontodomaćica i negovateljica, kao i za usluge pedikira, manikira, kozmetičara, frizera... Za vreme trajanja ovih obuka nezaposleni će dobijati i posebnu novčanu naknadu. Ova se novina našla u Predlogu izmena i dopuna zakona o zapošljavanju kojeg je Vlada RS upravo uputila u Skupštinu na hitno usvajanje. Kao jedno od prava za vreme trajanja mera dodatnog obrazovanja i obuke, pored troškova udžbenika i prevoza, predlaže se i novčana pomoć.

Pomoć nezaposlenima na prekvalifikacijiSa idejom da se što pre skinu sa spiska od 760.000 nezaposlenih, u Srbiji je sve više zainteresovanih za promenu zanimanja, ali će tu šansu u ovoj godini dobiti samo njih 6.000.

A za to vreme, dok im traje obuka, oni će, ako prođe predlog novog zakona, dobijati i ”platu”.

Prema procenama stručnjaka Nacionalne službe za zapošljavanje, većina će, i ove godine, biti zainteresovana za kancelarijske poslove sekretara, poslovnih asistenata, knjigovođa, računovođa, ali i za poslove u socijalnoj zaštiti, poput gerontodomaćica i negovateljica, kao i za usluge pedikira, manikira, kozmetičara, frizera...

Za vreme trajanja ovih obuka nezaposleni će dobijati i posebnu novčanu naknadu. Ova se novina našla u Predlogu izmena i dopuna zakona o zapošljavanju kojeg je Vlada RS upravo uputila u Skupštinu na hitno usvajanje.

- Kao jedno od prava za vreme trajanja mera dodatnog obrazovanja i obuke, pored troškova udžbenika i prevoza, predlaže se i novčana pomoć. Tako bi, svi koji već ne primaju neku naknadu od NSZ, mogli da dobijaju pomoć koja bi se kretala u rasponu od 30 do 80 odsto minimalne zarade u Srbiji (od 5.400 do 14.200 dinara), a precizan iznos bi određivao Upravni odbor NSZ u skladu sa sredstvima i programima - objašnjava Srđan Andrijanić iz NSZ i dodaje da ”u zavisnosti od vrste programa i nivoa obrazovanja nezaposlenog lica, programi obučavanja traju i do šest meseci.

U predlogu zakona stoji i da se programi prekvalifikacije većinom odnose na sticanje znanja i veština iz oblasti elektrotehnike, tekstilne industrije, poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, mašinstva i obrade metala, dakle podrazumevaju značajan fizički napor i trud, pa je samim tim i ova plata svojevrsna motivacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik