'Posao vijeka' bez kreditora?

Bez autora
Dec 12 2010

Grčko-izraelskom konzorcijumu Aktor-Shikun Binui (HCH) istekao je i posljednji rok za dostavljanje finansijskih garancija za izgradnju crnogorske autoputa od Bara do granice sa Srbijom, koji mu je odredila vlada Crne Gore nakon produžetka od mjesec i po. Crnogorska vlada će se oglasiti tek nakon sjednice Savjeta za izgradnju autoputeva, sazvane za iduću nedjelju, na kojoj će se sasvim moguće razmatrati i ponude drugih kompanija. U vladi očigledno nijesu voljni da dalje produžavaju rok Aktoru, jer smatraju da Evropska investicijska banka, na koju se dugo čeka, nije jedini kreditor koji može finansirati izgradnju ovog autopua. EIB nije jedini kreditor za finansiranje gradnje ovog autoputa i njen stav neće presudno uticati na vladu. Grčko-izraelski konzorcijum ušao je u igru nakon što hrvatske kompanije, koje je predvodio Konstruktor, nijesu uspjele da u produženom roku, koji je istekao u februaru, dostave garancije. U crnogorskoj vladi još nerado govore o eventualnim alternativama, međutim, proteklih dana bilo je riječi i o mogućnosti da u cijelu priču oko izgradnje puta uđu Kinezi, gdje bi kao jedan od podizvođača mogao biti i Konstruktor.

'Posao vijeka' bez kreditora?Grčko-izraelskom konzorcijumu Aktor-Shikun Binui (HCH) istekao je i posljednji rok za dostavljanje finansijskih garancija za izgradnju crnogorske autoputa od Bara do granice sa Srbijom, koji mu je odredila vlada Crne Gore nakon produžetka od mjesec i po.

Šef crnogorskog vladinog pregovaračkog tima za izgradnju autoputa Zoran Radonjić kazao je podgoričkim medijima da će se crnogorska vlada oglasiti tek nakon sjednice Savjeta za izgradnju autoputeva, sazvane za iduću nedjelju, na kojoj će se, kako je rekao, sasvim moguće razmatrati i ponude drugih kompanija.

U vladi očigledno, kako prenosi Hina, nijesu voljni da dalje produžavaju rok Aktoru, jer smatraju da Evropska investicijska banka, na koju se dugo čeka, nije jedini kreditor koji može finansirati izgradnju ovog autopua. To je potvrdio i vicepremijer Igor Lukšić, nakon nedavne posjete toj finansijskoj instituciji.

"EIB nije jedini kreditor za finansiranje gradnje ovog autoputa i njen stav neće presudno uticati na vladu," kazao je.

Grčko-izraelski konzorcijum ušao je u igru nakon što hrvatske kompanije, koje je predvodio Konstruktor, nijesu uspjele da u produženom roku, koji je istekao u februaru, dostave garancije. U crnogorskoj vladi još nerado govore o eventualnim alternativama, međutim, proteklih dana bilo je riječi i o mogućnosti da u cijelu priču oko izgradnje puta uđu Kinezi, gdje bi kao jedan od podizvođača mogao biti i Konstruktor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik