Povoljnim kreditima Erste potiče zapošljavanje

Bez autora
Nov 14 2011

Nezaposlenost je trenutačno možda i najveći problem u Hrvatskoj, a pravo na rad temeljno je ljudsko i ustavno pravo. Radno aktivnog stanovništva u našoj je zemlji 1,77 milijuna, zaposlenih je oko 1,4 milijuna, a na burzi rada registrirano je oko 300.000 osoba, s tim da ih velik broj ni ne traži posao. Od početka globalne gospodarske krize izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta, a grane kao što su građevinarstvo, industrija i trgovina pod najvećim su pritiskom negativnih trendova. Tri su osnovne odrednice programa: investicijski krediti za poticanje zapošljavanja specifični po tome što se kamate smanjuju ovisno o dodatnom zapošljavanje, mikrofinanciranje čiji se pilot-projekt upravo provodi u Osijeku i okolnim gradovima, te poticanje socijalnog poduzetništva koji se odnedavno provodi u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije na području Zagreba.

Povoljnim kreditima Erste potiče zapošljavanjeNezaposlenost je trenutačno možda i najveći problem u Hrvatskoj, a pravo na rad temeljno je ljudsko i ustavno pravo.

Radno aktivnog stanovništva u našoj je zemlji 1,77 milijuna, zaposlenih je oko 1,4 milijuna, a na burzi rada registrirano je oko 300.000 osoba, s tim da ih velik broj ni ne traži posao. Od početka globalne gospodarske krize izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta, a grane kao što su građevinarstvo, industrija i trgovina pod najvećim su pritiskom negativnih trendova, izjavio je u ponedjeljak u Rijeci zamjenik predsjednika Uprave Erste banke Tomislav Vujić, predstavljajući novinarima program te banke za poticanje zapošljavanja.

Tri su osnovne odrednice programa: investicijski krediti za poticanje zapošljavanja specifični po tome što se kamate smanjuju ovisno o dodatnom zapošljavanje, mikrofinanciranje čiji se pilot-projekt upravo provodi u Osijeku i okolnim gradovima, te poticanje socijalnog poduzetništva koji se odnedavno provodi u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije na području Zagreba. Vujić je naglasio da se posebnost nove kreditne linije očituje u smanjenoj kamatnoj stopi ako tvrtka dodatno zaposli određen broj osoba. Izvoznici koji zapošljavaju nove radnike posebno su stimulirani dodatnim smanjenjem kamatne stope za još 0,2 postotna boda.

Tako će tvrtki za investicijski kredit do 200.000 eura, ukoliko zaposli jednu osobu, kamatna stopa bila smanjena za 0,2 posto, a za čak 10 postotnih bodova ako zaposli više od pet osoba. Ako je riječ o izvoznicima, smanjenje kamatne stope bit će 0,4 i 1,2 postotna boda. Proizvod je namijenjen svim gospodarstvenicima, prvenstveno malom i srednjem poduzetništvu, tj. poduzećima s godišnjim prihodom od 200 milijuna kuna. Direktorica Komercijalnog centra Rijeka Mirjana Klausberger, govoreći o investicijskim kreditima, istaknula je da je maksimalni iznos 80 posto vrijednosti investicije, rok povrata do 10 godina, uz mogućnost dvogodišnjeg počeka.

Ako prihodi od prodaje u inozemstvu prelaze 30 posto ukupnih klijentovih prihoda, on dobiva status izvoznika i ostvaruje pravo na dodatnu stimulativnu kamatu za izvoznike. No, na tu naknadu nema pravo ako nije ostvario dodatnu stimulativnu kamatu za novo zapošljavanje.

Želeći pridonijeti povećanju zaposlenosti, Erste banka nedavno je pokrenula pilot-projekt poticajnog + mikrofinanciranja na osječkom području. Taj dio Slavonije odabran je zbog izrazito visoke stope nezaposlenost, više od državnog prosjeka. Pilot-projekt uključuje dva modela investicijskih kredita za samozapošljavanje i za postojeće poslovne subjekte. Na upravo završenom natječaju prikupljeno je 30 zahtjeva. Poduzetnici će proći edukaciju koja je sastavni dio programa i provodi se u suradnji s Centrom za poduzetništvo, a na kraju će se odabrati projekti koji će biti financirani.

Kad je riječ o socijalnom poduzetništvu, Erste banka ima interni projekt organiziranog prikupljanja PET-ambalaže pod nazivom "Projekt za PET". Od prikupljenih sredstava korisnici Udruge za promicanje inkluzije financiraju dio svojih potreba. Udruga pomaže osobama s intelektualnim poteškoćama koje se vrlo teško zapošljavaju.

Inače, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci Erste je u segmentu kreditiranja ukupnog gospodarstva, prema podacima Hrvatske narodne banke, ostvario rast od 15,2 posto, dok je ukupno tržište poraslo za 5,9 posto. Pritom je stanje kredita poraslo sa 19,4 milijardi kuna krajem prošle godine na 22,3 milijarde na kraju rujna. Tržišni udjel banke povećan je u istom razdoblju s 13,1 na 14,3 posto.

U segmentu kreditiranja poduzeća, u prvih devet mjeseci Erste banka ostvarila je rast od 9,1 posto, za razliku od 5,6 posto koliko je bilo povećanje ukupnog tržišta. Krediti poduzećima povećani su s 15,6 milijardi krajem prošle godine na 17 milijardi kuna. Tržišni udjel Erstea u tom je segmentu povećan s 14,4 na 14,8 posto.

Na novinarsko pitanje u kojoj su mjeri nenaplativi krediti problem za banku, Vujić je odgovorio da je bankarski sustav stabilan što se tiče kapitaliziranosti. "Kad je riječ o potraživanjima, situacija je za nijansu bolja nego se zapravo očekuje s obzirom na financijsko stanje u zemlji i nezaposlenost. U idućoj godini ne očekujemo velika neugodna iznenađenja, a i češće potičemo klijente na plaćanje", naglasio je Vujić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik