Povratak Huaveja – kompanija ponovo na vrhu kineskog tržišta pametnih telefona

Bez autora
Apr 28 2024

Nakon nekoliko godina muka prouzrokovanih američkim sankcijama koje su joj onemugućile korišćenje mnoštva softvera i tehnologija, kompanija „Huavej“ se vratila na prvo mesto po prodaji pametnih telefona u svojoj zemlji.

Kineski gigant iz oblasti telekomunikacija „Huavej" uspeo je da u prvom tromesečju ove godine proda najviše mobilnih telefona u svojoj zemlji i tako se vrati na vrh na najvećem svetskom tržištu tih uređaja, koji je držao pre nego što su ga u 2019. pogodile američke sankcije.

„Huavej" je u prva tri meseca prodao 11,7 miliona pametnih telefona u Kini, javljaju mediji u Istočnoj Aziji.

Drugo mesto zauzela je kompanija „Opo", treće „Vivo", četvrto „Honor", koji se 2020. izdvojio iz grupe „Huavej", a peto „Epl" sa deset miliona prodatih jedinica.

Svi vodeći proizvođači u zemlji sa 1,4 milijarde stanovnika, dakle, po prodajnim rezultatima se nalaze vrlo blizu jedan drugom, odnosno, međusobno ih razdvaja samo po nekoliko stotina hiljada prodatih telefona.

Ekonomisti, međutim, ističu da je prodaja „Huaveja" porasla za čak 70 posto u odnosu na početak 2023. godine, kada se još uvek mučio da izađe na kraj sa posledicama američkih sankcija, dok je prodaja velikog rivala, američkog "Epla", opala čak za četvrtinu.

Povratak "Huaveja" počeo je prošle godine lansiranjem modela „Mejt 60 pro", koji je prvi pametni telefon na svetu sposoban da vrši pozive korišćenjem satelita i u koji su, smatra se, ugrađeni sofisticirani čipovi domaće proizvodnje.

Ranije ovog meseca „Huavej" je na tržište izbacio novu liniju naprednih pametnih telefona visoke cene po imenu „Pura 70", koja će, veruje se, dalje unaprediti njegove prodajne rezultate.

Premošćeni problemi

Sjedinjene Američke Države su 2019, za vreme vlade bivšeg predsednika Donalda Trampa, uvele ciljane sankcije protiv „Huaveja" usmerene na slabljene te velike kompanije, koja je u to vreme postala svetski lider u tehnologiji razvoja 5G mreže i velikom brzinom osvajala svetsko tržište.

Sankcije su onemogućile „Huaveju" korišćenje američkog softvera: aplikacija iz Plej stora, Gugl mapa i pretraživača (Hrom i Gmail), te celog operativnog sistema Android.

Zbog toga su „Huavej" telefoni postali praktično neupotrebljivi, a kompanija pretrpela gubitke koji se mere u milijardama dolara.

Te sankcije su „Huavej" prisilile da dizajnira sopstveni operativni sistem, nazvan Harmoni, koji sada predstavlja korisnu alternativu američkim proizvodima, „Eplovom" IOS i „Guglovom" Androidu.

Smatra se da je operativni sistem Harmoni već instaliran u preko 800 miliona sprava u Kini: ne samo u telefone, već i kompjutere, automobile i druge pametne uređaje.

„Huaveju“ sad predstoji težak zadatak da prilagodi još nekoliko hiljada aplikacija svom operativnom sistemu i pokuša ponovni proboj na strana tržišta svojim mobilnim telefonima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik