Pozajmice države sve tanje

Bez autora
Dec 13 2010

Vlada Srbije će, kroz najavljeni budžet za narednu godinu, izdvajati značajno manje novca za subvencionisane kredite nego do sada. I, dok većina ekonomista smatra da to neće bitnije uticati na privredna kretanja u narednoj godini, privrednici, a posebno oni koji su u ovoj i prethodnoj godini koristili pozajmice za likvidnost nisu sigurni da će, posle ove izrazito teške godine, uspeti da 2010. godine obezbede sredstva i vrate kratkoročne pozajmice koje su ih, kako kažu, “održale u životu”. Pre nešto više od mesec dana, banke su prestale da odobravaju subvencionisane keš kredite kojima su građani najviše kupovali hranu i plaćali komunalne usluge. Takvih zajmova neće biti ni naredne godine, ali će se nastaviti sa ostalim programima podrške privredi i građanima. Biće kredita za likvidnost, investicije i automobile proizvedene u Kragujevcu.

Pozajmice države sve tanjeVlada Srbije će, kroz najavljeni budžet za narednu godinu, izdvajati značajno manje novca za subvencionisane kredite nego do sada.

I, dok većina ekonomista smatra da to neće bitnije uticati na privredna kretanja u narednoj godini, privrednici, a posebno oni koji su u ovoj i prethodnoj godini koristili pozajmice za likvidnost nisu sigurni da će, posle ove izrazito teške godine, uspeti da 2010. godine obezbede sredstva i vrate kratkoročne pozajmice koje su ih, kako kažu, “održale u životu”.

Pre nešto više od mesec dana, banke su prestale da odobravaju subvencionisane keš kredite kojima su građani najviše kupovali hranu i plaćali komunalne usluge. Takvih zajmova neće biti ni naredne godine, ali će se nastaviti sa ostalim programima podrške privredi i građanima - potvrdili su nam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

- Biće kredita za likvidnost, investicije i automobile proizvedene u Kragujevcu. Nećemo ukidati ni potrošačke zajmove. Nastavićemo sve programe iz paketa mera za ublažavanje krize i o svemu tome smo obavestili MMF - ističu u Ministarstvu ekonomije.

- Da li će, međutim, subvencija biti u obimu kao do sada videćemo na kraju godine, kada sagledamo makroekonomske podatke i potrebe privrede i građana.

Od početka prošle godine, država je direktno preko Ministarstva ekonomije i Agencije za strana ulaganja strance dotirala sa blizu 50 miliona evra. Na taj način privukla je oko 300 miliona evra ukupnih investicija sa planom da se otvori više od 11.000 radnih mesta. Najviše je dobila južnokorejska “Jura”, 10,5 miliona evra, i Fabrika kablova “Leoni” - 6,5 miliona evra.

Kako je ranije najavljeno, subvencije na kredite privredi i stanovništvu biće, verovatno, potpuno ukinute od 2012. godine. Tačnije, ova mera više neće važiti od momenta kada Srbija drugi kvartal uzastopno bude ostvarila rast bruto društvenog proizvoda od tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik