Prezentirani načini korištenja EU fondova za razvoj turizma

Bez autora
Feb 20 2012

U organizaciji i saradnji Ministarstva privrede KS-a i Predstavništva KS-a u Briselu, danas je održana prezentacija o načinima korištenja EU fondova za razvoj oblasti turizma. U uvodnoj riječi kantonalni ministar privrede Rusmir Sendić istakao je da KS ima sve preduvjete da postane prepoznatljiv centar kulturno-historijskog, zimskog, lovnog, banjskog, kongresnog, ruralnog, eko turizma, te turizma za posebna interesovanja, zbog čega je turizam proglašen strateškom privrednom granom u Kantonu Sarajevo. Cilj je da sa do sada uloženim sredstvima stvore preduvjeti za razvoj zimskog turizma, te da se daljim ulaganjima dobije organizacija jedne od utrka svjetskog skijaškog kupa 2015. ili 2016. godine, te Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017, godine na našim olimpijskim planinama. Izrađena je potrebna dokumentacija kojom su stvoreni preduvjeti za razvoj područja Igmana i Bjelašnice, te je na osnovu toga planirana realizacija projekata i izgradnja kabinske žičare, nastavak projekta vještačkog zasnježivanja, kao i rekonstrakcija rasvjete.

Prezentirani načini korištenja EU fondova za razvoj turizmaU organizaciji i saradnji Ministarstva privrede KS-a i Predstavništva KS-a u Briselu, danas je održana prezentacija o načinima korištenja EU fondova za razvoj oblasti turizma.

U uvodnoj riječi kantonalni ministar privrede Rusmir Sendić istakao je da KS ima sve preduvjete da postane prepoznatljiv centar kulturno-historijskog, zimskog, lovnog, banjskog, kongresnog, ruralnog, eko turizma, te turizma za posebna interesovanja, zbog čega je turizam proglašen strateškom privrednom granom u Kantonu Sarajevo.

"Naš cilj je da sa do sada uloženim sredstvima stvorimo preduvjete za razvoj zimskog turizma, te da daljim ulaganjima dobijemo organizaciju jedne od utrka svjetskog skijaškog kupa 2015. ili 2016. godine, te Evropskog olimpijskog festivala mladih 2017, godine na našim olimpijskim planinama", istakao je Sendić.

Naglasio je da je izrađena potrebna dokumentacija kojom su stvoreni preduvjeti za razvoj područja Igmana i Bjelašnice, te je na osnovu toga planirana realizacija projekata i izgradnja kabinske žičare, nastavak projekta vještačkog zasnježivanja, kao i rekonstrakcija rasvjete.

Najavio je, između ostalih, i planove za realizaciju projekta uređenja platoa Skenderije, kao i sanaciju Ledene dvorane Skenderija.

Nakon provedene diskusije prisutnih, usvojeni su zaključci prema kojima je neophodna stalna koordinacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo s institucijama i udruženjima Kantona Sarajevo iz oblasti turizma u svrhu stvaranja strategije turizma Kantona Sarajevo.

Zatim je Vladi Kantona Sarajevo preporučeno formiranje odbora za turizam, koji bi bio potpora Ministarstvu privrede, i razmatrao pitanja razvoja turizma te projektne ideje u ovoj oblasti, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik