Privatne penzije uplaćuje oko 175.000 građana Srbije

Bez autora
Feb 23 2012

Dobrovoljni privatni penzijski fondovi na raspolaganju su građanima Srbije već pet godina, a u njima novac za "stare dane" štedi oko 175.000 građana, koji mesečno uplaćuju od 1.000 dinara pa naviše. Na računima članova svih dobrovoljnih penzionih fondova u Srbiji ima oko 13 milijardi dinara, a najveći broj članova čine zaposleni kojima poslodavci, pored uplata u državni penzijski fond, uplaćuju dopunske doprinose. Korišćenje dobrovoljnog penzijskog fonda ne ukida građanima pravo na državnu penziju koju stiču preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Štedeći u privatnim penzijskim fondovima građani stiču pravo na penziju koja ne zavisi od godina radnog staža, već od visine i perioda uplate doprinosa, s tim da penzija mogu da počnu da primaju najranije sa 58 godina. Dobrovoljni penzijski fondovi otvoreni su za sva domaća i strana fizička lica do 70 godina starosti, a doprinose može da uplaćuje poslodavac za zaposlene, fizička lica za sebe ili nekog drugog, bez obzira na to da li su u radnom odnosu ili nezaposleni.

Privatne penzije uplaćuje oko 175.000 građana SrbijeDobrovoljni privatni penzijski fondovi na raspolaganju su građanima Srbije već pet godina, a u njima novac za "stare dane" štedi oko 175.000 građana, koji mesečno uplaćuju od 1.000 dinara pa naviše, izjavio je direktor Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Milan Kovač.

Na računima članova svih dobrovoljnih penzionih fondova u Srbiji ima oko 13 milijardi dinara, a najveći broj članova čine zaposleni kojima poslodavci, pored uplata u državni penzijski fond, uplaćuju dopunske doprinose, rekao je Kovač agenciji Tanjug.

On je objasnio da korišćenje dobrovoljnog penzijskog fonda ne ukida građanima pravo na državnu penziju koju stiču preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Štedeći u privatnim penzijskim fondovima građani stiču pravo na penziju koja ne zavisi od godina radnog staža, već od visine i perioda uplate doprinosa, s tim da penzija mogu da počnu da primaju najranije sa 58 godina, naveo je Kovač.

Uslovi

Dobrovoljni penzijski fondovi otvoreni su za sva domaća i strana fizička lica do 70 godina starosti, a doprinose može da uplaćuje poslodavac za zaposlene, fizička lica za sebe ili nekog drugog, bez obzira na to da li su u radnom odnosu ili nezaposleni.

Za potpisivanje ugovora u dobrovoljnom fondu dovoljna je samo lična karta, rekao je Kovač, ističući da članovi sami biraju koliko će novca uplaćivati, a minimalni doprinos se kreće od 500 do 1.000 dinara.

Članovi biraju dinamiku i iznos

Članovi biraju i kojom će dinamikom uplaćivati novac, pa to može da bude mesečno, periodično ili jednokratno, a jednom uplaćeni iznos može da se menja neograničen broj puta, rekao je Kovač i dodao da zastoj u uplatama ne proizvodi sankcije i član se zbog toga ne kažnjava.

Kada napune 58 godina - biraju kako podižu novac

Kada ispuni starosni uslov - napuni 58 godina, član bira način na koji podiže ušteđeni novac, pa tako odjednom može da povuče do 30 odsto akumuliranih sredstava, a može da se opredeli za penziju na određeni rok - od najkraće godinu dana ili za klasičnu doživotnu penziju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik