Revizorski izveštaji RS iz godine u godinu sve su bolji

Bez autora
Mar 06 2011

Sad se pokazuje da su iz godine u godinu, kada su u pitanju finansijski izvještaji i revizije, sve bolji i bolji i da se smanjuju negativni, a povećavaju pozitivni izvještaji. Očekuje se da se taj trend nastavi. Ako neko upropaštava preduzeće, stvara gubitke i deficit i to se mora staviti u korelaciju, jer se moraju poštovati zakoni i propisi. Tužiocima je dostavljeno oko 109 revizorskih izvještaja, a odgovore koje su dobijali odnosili su se na obustavljanje istrage, odnosno negaciju da se radi o krivičnom djelu. Podnošeni su i izvještaje o reviziji procesa privatizacije u pojedinim slučajevima, gdje je rečeno da nema osnova za pokretanje postupka.

Revizorski izveštaji RS iz godine u godinu sve su boljiGlavni revizor Republike Srpske (RS) Boško Čeko ocijenio je da su finansijski izvještaji i revizije iz godine u godinu sve bolji i da se smanjuju negativni, a povećavaju pozitivni izvještaji.

"Sad se pokazuje da su iz godine u godinu, kada su u pitanju finansijski izvještaji i revizije, sve bolji i bolji i da se smanjuju negativni, a povećavaju pozitivni izvještaji. Očekujemo da se taj trend nastavi. Ako neko upropaštava preduzeće, stvara gubitke i deficit i to se mora staviti u korelaciju, jer se moraju poštovati zakoni i propisi", rekao je Čeko za "Glas Srpske".

On je naglasio da je njegova služba tužiocima dostavila oko 109 revizorskih izvještaja, a odgovore koje su dobijali odnosili su se na obustavljanje istrage, odnosno negaciju da se radi o krivičnom djelu.

"Podnosili smo i izvještaje o reviziji procesa privatizacije u pojedinim slučajevima, gdje nam je rečeno da nema osnova za pokretanje postupka. Od nekih smo dobili odgovore da se ne radi o učinjenom krivičnom djelu, iako smo mi sumnjali na to. Sve ovo ukazuje na to da čak i manji prekršaji ostaju nekažnjeni", rekao je Čeko.

Komentarišući pismo predsjednik RS Milorada Dodika upućeno pravosudnim institucijama RS u kojem je zatražio odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u kojoj ne smije biti povlašćenih, Čeko je mišljenja da do nikakvih pisama nije trebalo da dođe, jer su oni morali da rade svoj posao i sve za ­šta su zaduženi.

"Kada se objavi pismo predsjednika svi izjavljuju da je to dobro i da će tako da rade, kao da do sada ništa nisu radili. Bilo bi interesantno da vidimo šta će sada konkretno da urade po tom pitanju", rekao je Čeko.

Na pitanje da li je potrebno izmijeniti određene zakonske odredbe da bi i revizori mogli da podnesu prijave za uočene nepravilnosti, Čeko je ocijenio da to nije potrebno, jer Glavna služba ima svoj zakon.

"Revizija se ne bavi istragama već samo utvrđuje činjenično stanje, a oni koji su za to profesionalno edukovani moraju se baviti istragama. Zašto da revizija pokreće neke istrage, jer bi u tom slučaju trebalo da se spojimo sa tužilaštvima. Zakon je takav kakav je, tako da ne možemo niti podnositi prijave niti imamo zakonske osnove da se time bavimo", ocijenio je Čeko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik