RTB će postati najveći proizvođač bakra u jugoistočnoj Evropi

Bez autora
Dec 12 2010

Prema saopštenju potpredsednika Vlade i ministaar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor rekonstrukcijom pogona flotacije bakra i izgradnjom nove fabrike sumporne kiseline biće povećana efikasnost eksploatacije bakarne rude. RTB Bor će na taj način u narednim godinama postati najveći proizvođač bakra u jugoistočnoj Evropi. Kanadska eksportno-razvojna agencija odobrila je kredit u iznosu od 175 miliona evra za izgradnju nove topionice i nove fabrike sumporne kiseline. Skupština Srbije već je ratifikovala taj kredit, tako da će do kraja godine biti povučeno prvih 23 miliona evra, u narednoj godini još 100 miliona evra, dok je povlačenje ostatka planirano za 2012. godinu. Izgradnja nove topionice i nove fabrike sumpornih kiselina posebno je važna zato što će povećati efikasnost proizvodnje RTB Bor, kao i zbog toga što će na taj način konačno biti rešen problem zagađenja životne sredine u tom gradu. Izgradnjom ta dva pogona biće smanjena emisija sumpor-dioksida za 400 puta, a ugljen-dioksida za 40 puta.

RTB će postati najveći proizvođač bakra u jugoistočnoj EvropiPrema saopštenju potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor rekonstrukcijom pogona flotacije bakra i izgradnjom nove fabrike sumporne kiseline biće povećana efikasnost eksploatacije bakarne rude.

RTB Bor će na taj način u narednim godinama postati najveći proizvođač bakra u jugoistočnoj Evropi.

Kanadska eksportno-razvojna agencija odobrila je kredit u iznosu od 175 miliona evra za izgradnju nove topionice i nove fabrike sumporne kiseline.

Skupština Srbije već je ratifikovala taj kredit, tako da će do kraja godine biti povučeno prvih 23 miliona evra, u narednoj godini još 100 miliona evra, dok je povlačenje ostatka planirano za 2012. godinu.

Izgradnja nove topionice i nove fabrike sumpornih kiselina posebno je važna zato što će povećati efikasnost proizvodnje RTB Bor, kao i zbog toga što će na taj način konačno biti rešen problem zagađenja životne sredine u tom gradu. Izgradnjom ta dva pogona biće smanjena emisija sumpor-dioksida za 400 puta, a ugljen-dioksida za 40 puta. Potpredsednik Vlade je potvrdio da je sa menadžmentom RTB Bor postignut dogovor o tome da se započne rekonstrukcija pogona flotacije rude bakra, imajući u vidu to da je cena bakra na svetskom tržištu dostigla istorijski maksimum od približno 9.000 dolara po toni i da se očekuje njen dalji rast zbog sve većeg korišćenja tog metala u "zelenim" tehnologijama.

To će u sledećoj godini biti investicija u iznosu od 17 miliona evra u novu automatsku mašinu za flotaciju koja će smanjiti potrošnju električne energije i povećati iskoristivost rude bakra do 90 posto. Nova topionica i fabrika sumporne kiseline RTB Bor u narednim godinama postaće najveći proizvođač bakra u jugoistočnoj Evropi.

Dinkić, direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, Videnović i direktor kompanije "Sanch" Srđan Dejković potpisali su i Memorandum o razumevanju o kupovini i rekonstrukciji objekata u okviru RTB Bor ukupne korisne površine 510 kvadratnih metara, čime će se stvoriti uslovi za otvaranje 50 novih radnih mesta.

Tom prilikom, direktor "Skijališta Srbije" Nebojša Skorić i predsednik opštine Bor potpisali su i ugovor o ustupanju na korišćenje žičare “Centar” sa Kopaonika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik