Samo četiri preduzeća provjeravala partnere

Bez autora
Mar 06 2011

Samo četiri preduzeća iz Srpske ove godine zatražila su provjeru boniteta firmi sa kojima sarađuju, što je veoma malo jer podaci o rukovodstvu, procjeni rizika i istoriji poslovanja pružaju značajne informacije za poslovnu saradnju. Provjeru boniteta lani je zatražilo samo 14 preduzetnika. Potvrde o bonitetu preduzeća imaju veliki značaj jer se u njima nalaze svi podaci o firmama, odnosno poslovnim partnerima sa kojima se želi sarađivati. Sa njima može u velikoj mjeri da se smanji potencijalno dugovanje firme i trend rasta naplaćenih potraživanja. Zbog toga Privredna komora RS i omogućila preduzetnicima provjeru boniteta potencijalnih kupaca i partnera iz zemalja regiona kao što su Srbija, Crna Gora, Slovenija i druge zemlje.

Samo četiri preduzeća provjeravala partnereSamo četiri preduzeća iz Srpske ove godine zatražila su provjeru boniteta firmi sa kojima sarađuju, što je veoma malo jer podaci o rukovodstvu, procjeni rizika i istoriji poslovanja pružaju značajne informacije za poslovnu saradnju.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da je provjeru boniteta lani zatražilo samo 14 preduzetnika.

- Potvrde o bonitetu preduzeća imaju veliki značaj jer se u njima nalaze svi podaci o firmama, odnosno poslovnim partnerima sa kojima se želi sarađivati. Sa njima može u velikoj mjeri da se smanji potencijalno dugovanje firme i trend rasta naplaćenih potraživanja - kazao je Blagojević i dodao da je zbog toga Privredna komora RS i omogućila preduzetnicima provjeru boniteta potencijalnih kupaca i partnera iz zemalja regiona kao što su Srbija, Crna Gora, Slovenija i druge zemlje.

Dodao je da je za sada mali broj preduzeća koja su zainteresovana za provjeru boniteta, zbog toga što mnogi preduzetnici i nisu upoznati sa ovom uslugom, iako je Privredna komora RS više puta apelovala da je ovo jedan od preduslova dobrog poslovanja.

- Sve informacije oko dobijanja potvrde boniteta domaćih i stranih firmi naši preduzetnici mogu da pronađu na sajtu Privredne komore RS, a mi smo u više navrata apelovali da je ovo dobra prilika da se upoznaju sa poslovnim mogućnostima svojih budućih partnera - kazao je Blagojević.

U upravi ribnjaka "Saničani" u Prijedoru rekli su da su upoznati sa uslugama provjere boniteta preduzeća koje nudi Privredna komora RS, te da su lani podnijeli jedan zahtjev za provjeru poslovnog partnera.

- Mnoge domaće firme ipak ne znaju da na ovaj način mogu da provjere druge firme sa kojima planiraju da posluju. Ovo je dobar način jer pruža korisne informacije, posebno kada se radi prvi put sa nekim preduzećem - istakli su u ribnjaku "Saničani".

Direktor preduzeća "Obuća" iz Zvornika Vladimir Mijatović kaže da je upoznat sa mogućnošću provjere poslovanja raznih firmi, ali da do sada nije imao potrebe da koristi ovu uslugu.

- Poslujemo sa dugogodišnjim partnerima, tako da do sada i nismo morali da tražimo provjeru nekih preduzeća, ali ako budemo ostvarivali neku novu saradnju, svakako da ćemo se na ovaj način informisati o potencijalnom saradniku i njegovoj firmi - kazao je Mijatović.

Cijene usluge

Blagojević je dodao da informaciju o bonitetu mogu da zatraže svi privredni subjekti u RS i iz inostranstva, s tim što su za članice Privredne komore RS i njihova privredna društva provjere boniteta preduzeća besplatne, dok se preduzećima iz inostranstva ove usluge naplaćuju prema utvrđenim tarifama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik