Šećerna repa na 12.700 hektara

Bez autora
Jun 22 2011

U Sremu se pod šećernom repom nalazi 12.700 hektara, a ova godina karakteristična je po tome što više od trećine zasejanih površina nisu ugovorene s fabrikama. Površine pod šećernom repom su na prošlogodišnjem nivou, ali su za 33,4 odsto više u odnosu na planirane, a razlog za premašivanje ovogodišnjeg plana jeste što je MK grupa povećala svoje površine tom industrijskom biljkom za više od 1.000 hektara. Ova godina karakteristična je po tome što pod šećernom repom imamo više od trećine zasejanih površina, koje nisu ugovorene s fabrikama. Poljoprivrednici čekaju kome će na jesen isporučiti sirovinu, u zavisnosti od ponuđenih uslova. Više od 90 odsto ugovorenih površina namenjeno je Fabrici,"Donji Srem" u vlasništvu MK grupe. "Šećerana" u Sremskoj Mitrovici prodata je iz štečaja za gotovo dva miliona evra, njen novi vlasnik priveo je kraju demontiranje i odnošenje najvrednijih mašina i reciklažu drugih pogona, a metalni delovi su prodati kao sekundarna sirovina.

Šećerna repa na 12.700 hektaraU Sremu se pod šećernom repom nalazi 12.700 hektara, a ova godina karakteristična je po tome što više od trećine zasejanih površina nisu ugovorene s fabrikama.  

Površine pod šećernom repom su na prošlogodišnjem nivou, ali su za 33,4 odsto više u odnosu na planirane, a razlog za premašivanje ovogodišnjeg plana jeste što je MK grupa povećala svoje površine tom industrijskom biljkom za više od 1.000 hektara.

"Ova godina karakteristična je po tome što pod šećernom repom imamo više od trećine zasejanih površina, koje nisu ugovorene s fabrikama. Poljoprivrednici čekaju kome će na jesen isporučiti sirovinu, u zavisnosti od ponuđenih uslova", izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za agrar Sremske privredne komore Vladimir Vlaović.

Više od 90 odsto ugovorenih površina namenjeno je Fabrici,"Donji Srem" u vlasništvu MK grupe.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kazao je Tanjugu da je "Šećerana" u Sremskoj Mitrovici prodata iz štečaja za gotovo dva miliona evra, njen novi vlasnik priveo je kraju demontiranje i odnošenje najvrednijih mašina i reciklažu drugih pogona, a metalni delovi su prodati kao sekundarna sirovina.

"Imamo čvrste garancije novog vlasnika da će na lokaciji sada već bivše "Šecerane" biti pokrenuta nova proizvodnja", kazao je Nedimović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik