Skuplji zajam u dinarima

Bez autora
Dec 12 2010

Dinarski krediti su sve traženiji, naročito oni za refinansiranje, a po svoj prilici uskoro će nas koštati više. Bankari najavljuju poskupljenje ovih zajmova sa promenljivom kamatom, kao i korišćenje dozvoljenog minusa na tekućem računu i kreditnih kartica. Neko bi rekao, ono što dobro ide raste mu cena. Ali, banke svoju nameru pravdaju sa dve činjenice. Najpre, da Narodna banka Srbije nastavlja sa povećanjem svoje, referentne, kamatne stope, kako bi suzbila inflaciju. Drugi uzrok je - slabljenje dinara, što itekako utiče i na kamate, i na visinu rate, vezane za stranu valutu, koja se otplaćuje. Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije u proteklih godinu dana uvećana je sa 8,5 na 11,5 odsto. Zato bankari koriguju rate kredita u domaćoj valuti građanima koji su ih podigli uz promenljivu kamatnu stopu. Klijenti koji su izabrali nešto skuplju varijantu - fiksnu kamatu - sada su mirni jer se njihove rate ne uvećavaju.

Skuplji zajam u dinarimaDinarski krediti su sve traženiji, naročito oni za refinansiranje, a po svoj prilici uskoro će nas koštati više.

Bankari najavljuju poskupljenje ovih zajmova sa promenljivom kamatom, kao i korišćenje dozvoljenog minusa na tekućem računu i kreditnih kartica.

Neko bi rekao, ono što dobro ide raste mu cena. Ali, banke svoju nameru pravdaju sa dve činjenice. Najpre, da Narodna banka Srbije nastavlja sa povećanjem svoje, referentne, kamatne stope, kako bi suzbila inflaciju.

Drugi uzrok je - slabljenje dinara, što itekako utiče i na kamate, i na visinu rate, vezane za stranu valutu, koja se otplaćuje.

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije u proteklih godinu dana uvećana je sa 8,5 na 11,5 odsto. Zato bankari koriguju rate kredita u domaćoj valuti građanima koji su ih podigli uz promenljivu kamatnu stopu. Klijenti koji su izabrali nešto skuplju varijantu - fiksnu kamatu - sada su mirni jer se njihove rate ne uvećavaju.

- Zbog trenutne ekonomske situacije u zemlji, kamata dinarskih kredita teško da može da bude niža od 18,20 odsto na godišnjem nivou - smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Visoka inflacija, slabljenje domaće valute i restriktivna monetarna politika utiču na cenu ovih zajmova.

Banke i same, inače, sve više forsiraju pozajmice u domaćoj valuti. Ovi zajmovi naročito su popularni sa fiksnom kamatom.

- U ovoj godini gotovo 90 odsto od ukupno odobrenih zajmova je u domaćoj valuti - kažu u Folks banci.

- Građani primaju plate i penzije u dinarima, tako da je i zaduživanje u svojoj valuti logično. Kod ovih kredita sa fiksnom kamatom građanin tačno zna kolika će mu rata biti svakog meseca, a takođe i da ne zavisi od kretanja kursa.

Krediti u dinarima uglavnom se odobravaju sa maksimalnim iznosom od 10.000 do 12.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Rokovi otplate su od 36 do 84 meseca, a kamate od 16,6 do 22,84 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik