Slaba prodaja novih automobila

Bez autora
Dec 12 2010

Od početka godine pa do kraja oktobra, trgovci su u Srbiji prodali 32.790 novih automobila. Kako se u novembru i decembru ne očekuju spektakularni rezultati, računa se da će nova vozila u 2010. imati oko 35.000 sugrađana. Oktobar je, naime, završen sa brojkom od 2.880 prodatih novih vozila. U istom mesecu prošle godine prodato je 4.570 automobila. Da su ove godine kupci povukli kočnicu, jasno je i kad se vidi ukupna prodaja u 2009, koja je iznosila 44.700 vozila. Naravno, i to je manje u odnosu na prodaju 2008, kada je put do kupaca u Srbiji našlo 55.460 automobila. Pad prodaje kod nas prati evropsku stopu, odnosno iz godine u godinu manji je za gotovo trećinu. Pri tom, valja imati na umu da je država potpomagala kupovinu domaćih automobila, odnosno “fijat punta” - kako povoljnim kreditima uz male kamate i malo učešće, tako i kroz program “staro za novo”. Zahvaljujući tome, u poslednje dve godine prodato je 30.000 automobila iz fabrike u Kragujevcu.

Slaba prodaja novih automobilaOd početka godine pa do kraja oktobra, trgovci su u Srbiji prodali 32.790 novih automobila. Kako se u novembru i decembru ne očekuju spektakularni rezultati, računa se da će nova vozila u 2010. imati oko 35.000 sugrađana.

Oktobar je, naime, završen sa brojkom od 2.880 prodatih novih vozila. U istom mesecu prošle godine prodato je 4.570 automobila. Da su ove godine kupci povukli kočnicu, jasno je i kad se vidi ukupna prodaja u 2009, koja je iznosila 44.700 vozila. Naravno, i to je manje u odnosu na prodaju 2008, kada je put do kupaca u Srbiji našlo 55.460 automobila.

Pad prodaje kod nas prati evropsku stopu, odnosno iz godine u godinu manji je za gotovo trećinu. Pri tom, valja imati na umu da je država potpomagala kupovinu domaćih automobila, odnosno “fijat punta” - kako povoljnim kreditima uz male kamate i malo učešće, tako i kroz program “staro za novo”. Zahvaljujući tome, u poslednje dve godine prodato je 30.000 automobila iz fabrike u Kragujevcu. Da nije toga, podaci o ukupnoj prodaji novih četvorotočkaša bili bi drastičnije manji.

- Kako smo se nadali, još smo dobro i prošli - kaže Milan Belin, direktor “Reno-Nisana” u Srbiji.

- Bolje rezultate nismo ni mogli da očekujemo u ovakvim ekonomskim uslovima. Skidamo marže, štedimo na svemu, nudimo popuste, olakšice i dogovaramo se sa bankama i lizing kućama ne bismo li vozilo približili kupcu. Ne mislim da će nam naredna godina biti lakša - niti će plate rasti, niti će kamate na kredite padati, a mi ćemo teško moći da nađemo prostora za još sniženja.

Inače, prodavci automobila u Srbiji dovijaju se na razne načine da bi privukli kupce. Naravno, najčešće nude popuste. I oni se, u zavisnosti od proizvođača i modela, kreću od nekoliko stotina pa do 5.000-6.000 evra. Takođe, nude se razni pokloni, besplatna kasko osiguranja, besplatna oprema, vaučeri za kupovinu i putovanja, letovanja, zimovanja...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik