Smanjene devizne rezerve u novembru

Bez autora
Dec 15 2010

Devizne rezerve Narodne banke Srbije u novembru su smanjene za 59,9 miliona evra i 30. novembra su iznosile 9.661,3 miliona evra.Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, iznosile su istog dana 4.739 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 439 posto i pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankraskom deviznom tržištu u novembruDevizne rezerve Narodne banke Srbije u novembru su smanjene za 59,9 miliona evra i 30. novembra su iznosile 9.661,3 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, iznosile su istog dana 4.739 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 439 posto i pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana novembra iznosile 2.086,6 miliona evra, ukupne devizne rezerve zemlje su dostigle 11.747,9 miliona evra.

Priliv po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka tokom novembra ostvaren je u neto iznosu od 16 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke u iznosu od devet miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS tokom novembra je isplaćeno 8,1 milion evra po osnovu obaveza prema inokreditorima, dok je radi obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta i ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, na međubankarskom deviznom tržištu prodato 185 miliona evra.

Novembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 728,3 miliona evra, ili za 35,4 miliona evra više nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci 2010. godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 8,3 milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik