Srbija i Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana

Bez autora
Dec 15 2010

Srbija, Rusija, Belorusija i Kazahstan su formirale Carinski savez koji već funkcioniše, a od 1. januara 2012. godine trebalo bi da bude organizovan kao jedinstven ekonomski prostor ovih zemalja. To je naravno velika šansa za Srbiju i naše proizvođače i izvoznike da povećaju saradnju sa ovim zemljama Evro - Azije i da se u naredne dve godine dostigne izvoz od dve milijarde dolara. U međuvremenu, dosta je učinjeno u cilju institucionalnog povezivanja. Potpisan je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom, dogovoreno je izjednačavanje lista robe izuzetaka iz Sporazuma u izvozu Srbije na tržišta ove Carinske unije, održano je više sednica Poslovnih saveta i Sekcija za saradnju, organizovani su brojni susreti privrednih delegacija, biznis forumi, investicione konferencije.

Srbija i Carinska unija Rusije, Belorusije i KazahstanaSrbija, Rusija, Belorusija i Kazahstan su formirale Carinski savez koji već funkcioniše, a od 1. januara 2012. godine trebalo bi da bude organizovan kao jedinstven ekonomski prostor ovih zemalja.

To je naravno velika šansa za Srbiju i naše proizvođače i izvoznike da povećaju saradnju sa ovim zemljama Evro - Azije i da se u naredne dve godine dostigne izvoz od dve milijarde dolara.

U međuvremenu, dosta je učinjeno u cilju institucionalnog povezivanja. Potpisan je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom, dogovoreno je izjednačavanje lista robe izuzetaka iz Sporazuma u izvozu Srbije na tržišta ove Carinske unije, održano je više sednica Poslovnih saveta i Sekcija za saradnju, organizovani su brojni susreti privrednih delegacija, biznis forumi, investicione konferencije.

U prvih deset meseci 2010. godine ukupna robna razmena Srbije i Ruske Federacije dostigla je 2.135,7 miliona dolara i beleži povećanje u iznosu od oko 13 posto u odnosu na isti period 2009. godine. Izvoz iz Srbije veći je za 47 posto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine i njegova nominalna vrednost iznosi 418,3 miliona dolara. Uvoz beleži povećanje za oko 6,5 posto u odnosu na isti period 2009. sa nominalnom vrednošću od 1.717,4 miliona dolara. Ukupna robna razmena sa Belorusijom u ovom periodu iznosi 89,84 miliona dolara, što predstavlja visok rast od 99 posto, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, uz tradicionalno prisutan visoki deficit na našoj strani u visini od 27,88 miliona dolara. Za deset meseci 2010. godine naš izvoz u Kazahstan iznosio je samo 3,8 miliona dolara. Uvoz beleži rast od 50 posto i iznosi 22,5 miliona dolara.

Privredna komora Srbije uz podršku Trgovinsko-industrijske komore Rusije i njenog predsednika Jevgenija Primakova, protekle dve godine posvetila pažnju saradnji sa regionima Rusije, posebno sa Krasnodarskim krajem, Kurskom, Nižegorodskom i Kaluškom oblasti, Republikom Tatarstan, a u planu su i Sverdlovska, Permska i druge oblasti.

Ovogodišnja Nacionalna izložba privrede Belorusije u Beogradu, novi Sporazum o saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i intenzivni privredni susreti, trebalo bi da budu koraci ka našem cilju da u naredne dve godine dostignemo izvoz od 500 miliona dolara na tržište Belorusije.

Rusija u Srbiji vidi pouzdanog dugoročnog partnera i proširenje saradnje bilo bi na obostranu korist. Srbija jedinstvena zemlja koja ima režim slobodne trgovine sa sve tri zemlje Carinske unije.

Veoma je veliki značaj investicija u gasnu i naftnu industriju u Srbiji. "Gaspromnjeft" u ovoj godini investirao je u NIS 100 miliona evra, lane 90 miliona, a do 2012. treba da uloži 370 miliona evra. Takođe, razmatraju se i investicije ruskih železnica u Železnice Srbije, kao i modernizacija pruge Beograd - Bar, što bi se finansiralo iz ruskog kredita od 800 miliona dolara. Značajna su i unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede, posebno plasmana voća i povrća iz Srbije na rusko tržište, koje je u ovoj godini znatno povećano. Treba se pomoći individualnim poljoprivrednim proizvođačima iz naše zemlje koji nemaju dovoljno sredstava da organizuju svoju proizvodnju.

Ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom ne sme ostati samo na unapređenju robne razmene, već treba težiti zajedničkoj proizvodnji, strateškim sporazumima, dugoročnim oblicima saradnje i međusobnim investicijama. Neophodno je izgraditi distributivni centar srpske robe u Rusiji. Ciljevi Srbije su povećanje izvoza prehrambenih proizvoda i isporuka srpske robe za beloruske državne nabavke, zatim zajedničko učešće naših građevinara, montažera i projektanata, kao i formiranje zajedničkih preduzeća sa kompanijama i naučnim institutima iz Belorusije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik