Šta banke rade kada kasnimo sa ratom stambenog kredita

Bez autora
Dec 13 2010

Neplaćanje samo jedne mesečne rate za stambeni kredit pali crvenu lampicu u bankama. Sve počinje od slanja opomena, a može da se dogodi da kuća ode na doboš, odnosno da se aktivira hipoteka. Praksa banaka u slučaju neplaćanja kredita za stan se razlikuje, ali skoro sve pale crvenu lampicu kada dužnik „zaboravi” da plati jednu ratu i aktiviraju hipoteke samo u krajnjoj nuždi. „Komercijalna banka” redovno prati urednosti u izmirivanju dospelih obaveza i pravovremeno reaguje kako bi klijenti nastavili sa otplatom. Već nakon kašnjenja od jedne mesečne rate, obavljamo telefonski razgovor sa dužnikom, ako to ne urodi plodom, dostavljamo pismenu opomenu. Banka u saradnji sa klijentom pokušava da pronađe način kako bi se uredno izmirivale obaveze, na primer kroz reprogram duga. U slučaju kada pregovori i preduzete mere nisu dali očekivane rezultate, aktiviraju se instrumenti obezbeđenja kredita - menica, jemstvo, ručna zaloga, hipoteka.

Šta banke rade kada kasnimo sa ratom stambenog kreditaNeplaćanje samo jedne mesečne rate za stambeni kredit pali crvenu lampicu u bankama...

Sve počinje od slanja opomena, a može da se dogodi da kuća ode na doboš, odnosno da se aktivira hipoteka.

Praksa banaka u slučaju neplaćanja kredita za stan se razlikuje, ali skoro sve pale crvenu lampicu kada dužnik „zaboravi” da plati jednu ratu i aktiviraju hipoteke samo u krajnjoj nuždi.

- „Komercijalna banka” redovno prati urednosti u izmirivanju dospelih obaveza i pravovremeno reaguje kako bi klijenti nastavili sa otplatom. Već nakon kašnjenja od jedne mesečne rate, obavljamo telefonski razgovor sa dužnikom, ako to ne urodi plodom, dostavljamo pismenu opomenu. Banka u saradnji sa klijentom pokušava da pronađe način kako bi se uredno izmirivale obaveze, na primer kroz reprogram duga. U slučaju kada pregovori i preduzete mere nisu dali očekivane rezultate, aktiviraju se instrumenti obezbeđenja kredita - menica, jemstvo, ručna zaloga, hipoteka - kaže Goran Milićević, izvršni direktor za marketing.

Ono što stambene zajmove razlikuje od drugih jesu ozbiljnija sredstva obezbeđenja - blanko sopstvene menice i hipoteku. Kada se ne vraća kredit, banka popunjava blanko sopstvenu menicu na ostatak duga i naplaćuje po meničnom postupku. To znači, odmah i bez odluke suda, a ako to ne uspe, onda se primenjuje prinudna naplata sa svih računa dužnika. Banke nerado uzimaju hipoteke, ali ne zato što su milosrdne, već zato što je bolje „osposobiti” klijenta da kroz reprogram, refinansirajući kredit ili na neki treći način nastavi da plaća obaveze. Procedura oko hipoteke je sledeća: banka tuži dužnika nadležnom sudu, a kada dobije rešenje, pokreće izvršni postupak. Sud procenjuje vrednost nepokretnosti, a posle prodaje plaćaju se troškovi transakcije i dug banci, a ako nešto ostane - ide dužniku.

U „Banci Inteza” kažu da više od 70 odsto klijenata, kod kojih se registruje kašnjenje, izmiri obaveze odmah nakon prve opomene.

- Poslednji korak je obraćanje Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, koja preuzima na sebe otplatu duga sve dok se potraživanje ne naplati iz prodaje hipoteke - navode u„ Banci Inteza”.

Šta se dešava kada klijent nema novca da vrati kredit

  • telefonski poziv posle neplaćanja jedne rate
  • pismene opomene
  • pregovori mogu da traju mesecima
  • aktiviranje menica, prodaja hipoteke

 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik