Standard & Poor’s snizio kreditni rejting Slovenije

Bez autora
Oct 20 2011

Bonitetna agencija Standard & Poor’s snizila je za jednu razinu kreditni rejting Slovenije, s 'AA/A-1%2B' na 'AA-/A-1%2B, uz stabilnu prognozu. Kao razlog smanjivanja kreditne ocjene agencija je u priopćenju objavljenom u srijedu navela slabljenje fiskalne pozicije države koja je od izbijanja svjetske financijske krize 2008. godine radi ublažavanja njenih posljedica na svoju ekonomiju i bankarski sustav udvostručila zaduženost, na sadašnjih 43 posto BDP-a. Prema ocjeni Standard & Poor’s, slovenska vlada u proteklom razdoblju nije predstavila uvjerljivu strategiju financijske konsolidacije, smanjenja proračunskih troškova i strukturnih reformi, što se očekuje da će napraviti nova vlada nakon prijevremenih izbora.

Standard & Poor’s snizio kreditni rejting SlovenijeBonitetna agencija Standard & Poor’s snizila je za jednu razinu kreditni rejting Slovenije, s 'AA/A-1%2B' na 'AA-/A-1%2B, uz stabilnu prognozu.

Kao razlog smanjivanja kreditne ocjene agencija je u priopćenju objavljenom u srijedu navela slabljenje fiskalne pozicije države koja je od izbijanja svjetske financijske krize 2008. godine radi ublažavanja njenih posljedica na svoju ekonomiju i bankarski sustav udvostručila zaduženost, na sadašnjih 43 posto BDP-a.

Prema ocjeni Standard & Poor’s, slovenska vlada u proteklom razdoblju nije predstavila uvjerljivu strategiju financijske konsolidacije, smanjenja proračunskih troškova i strukturnih reformi, što se očekuje da će napraviti nova vlada nakon prijevremenih izbora.

Prošlog su mjeseca iz istih razloga kreditni rejting Sloveniji za jednu razinu smanjile i bonitetne agencije Moody's i Fitch.

Nakon Italije, Španjolske, Irske, Portugala, Cipra i Grčke Slovenija je sedma država u eurozoni kojoj su svjetske kreditne agencije ove godine snizile procjenu kreditnog rizika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik