Tešanj prvi u FBiH emitirao općinske obveznice

Bez autora
Mar 06 2011

Nakon što je za izradu pripremne dokumentacije i Regulacionog plana zone Glinište, uz pomoć Regionalne razvojne agencije i Industrije građevinskog materijala Usora iz Jelaha, uložila 270.000 KM sredstva koja nedostaju za izgradnju osnovne infrastrukture, Općina Tešanj će, kao prva u FBiH, pokušati osigurati emisijom 500.000 maraka u obveznicama. Na 76 hektara buduće poslovne zone Glinište u narednih pet godina posao bi trebalo dobiti 1.500 radnika. Glavni partner Općini u ovom poslu je IGM Usora, gdje smatraju da bi i država, po uzoru na susjede, u razvoj privrede i zapošljavanje morala uložiti više.

Tešanj prvi u FBiH emitirao općinske obvezniceNakon što je za izradu pripremne dokumentacije i Regulacionog plana zone Glinište, uz pomoć Regionalne razvojne agencije i Industrije građevinskog materijala Usora iz Jelaha, uložila 270.000 KM sredstva koja nedostaju za izgradnju osnovne infrastrukture, Općina Tešanj će, kao prva u FBiH, pokušati osigurati emisijom 500.000 maraka u obveznicama.

Iskustva zemalja EU

- Ponosni smo što smo prvi u FBiH krenuli s emisijom obveznica. To su iskustva koja se koriste u EU da bi se finansirali projekti ako nemate dovoljno sredstava - kaže Fuad Šišić, načelnik Općine Tešanj.

Na 76 hektara buduće poslovne zone Glinište u narednih pet godina posao bi trebalo dobiti 1.500 radnika. Glavni partner Općini u ovom poslu je IGM Usora, gdje smatraju da bi i država, po uzoru na susjede, u razvoj privrede i zapošljavanje morala uložiti više.

- Trenutno je kamata u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj 2,8 posto. Osim toga, grade se industrijske zone. Kompletnu infrastrukturu u tim industrijskim zonama gradi država. U susjednim državama investitori za svako novo radno mjesto u proizvodnji dobivaju grantove od pet hiljada eura - ističe Muhamed Pilav iz IGM Usora Jelah.

- Bilo bi dobro da privrednici ulažu i dalje u privredu, a da ove dionice kupuju fizička lica, bilo onaj "iz jastučnice" ili u banci na računima. Kupujući obveznice, ostvaruju veću dobit nego u bankama - kaže Izudin Ahmetlić, privrednik iz Tešnja.

Bolji efekti

Iskustva s emisijom obveznica imalo je desetak općina u RS, gdje je zbog lošeg odziva, po dospijeću, općinske obveznice morala otkupiti entitetska razvojna banka.

- Ne bih to komentarisao. Vidjet ćemo nakon završetka prvog kruga emisija dionica i ja očekujem da će naši efekti biti puno bolji - zaključuje tešanjski načelnik.

Novac od emisije obveznica u Tešnju očekuju sredinom godine, do kada bi trebala biti završena i komplektna izvedbena dokumentacija.

Povoljni uvjeti

- Nudimo šest posto kamate za kupovinu naših obveznica. Isplaćujemo kamatu na godišnjem nivou. Nakon tri godine spremni smo naše obveznice otkupiti - ističe načelnik Šišić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik