Težak položaj kompanija u metalsko prerađivačkoj i elektro industriji

Bez autora
Dec 15 2010

Položaj kompanija u metalsko prerađivačkoj i elektro industriji nije ni malo lak, ali im najteže pada što siva ekonomija dobija sve veće razmere, a nema energičnih mera kojima bi joj se stalo na put. Kompanije koje uz velike poteškoće redovno plaćaju poreze i doprinose stalno su na meti raznih inspektora i finansijske policije, ali zato oni koji ništa ne uplaćuju ne trpe posledice. Zato je predloženo da se preispita visina poreza i doprinosa i osetnije smanji kako bi svi mogli da plaćaju. Ukoliko bi i tada bilo izbegavanja, kazne bi bile drastične. Vladi se zamera što dozvoljava da se olako daju visoki novčani iznosi i do 10.000 evra po svakom radnom mestu stranim kompanijama koje ovde otvaraju pogone. To su četvorogodišnje plate koje daje država, a strancima ostane da razvijaju neke poslove koje lako mogu da ugase posle četiri godine ili prenesu na neko drugo mesto. Istovremeno, domaće kompanije sa istim proizvodnim programima ne mogu da dobiju taj novac i prošire svoju proizvodnju.

Težak položaj kompanija u metalsko prerađivačkoj i elektro industrijiPoložaj kompanija u metalsko prerađivačkoj i elektro industriji nije ni malo lak, ali im najteže pada što siva ekonomija dobija sve veće razmere, a nema energičnih mera kojima bi joj se stalo na put.

Kompanije koje uz velike poteškoće redovno plaćaju poreze i doprinose stalno su na meti raznih inspektora i finansijske policije, ali zato oni koji ništa ne uplaćuju ne trpe posledice. Zato je predloženo da se preispita visina poreza i doprinosa i osetnije smanji kako bi svi mogli da plaćaju. Ukoliko bi i tada bilo izbegavanja, kazne bi bile drastične.

Vladi se zamera što dozvoljava da se olako daju visoki novčani iznosi i do 10.000 evra po svakom radnom mestu stranim kompanijama koje ovde otvaraju pogone. To su četvorogodišnje plate koje daje država, a strancima ostane da razvijaju neke poslove koje lako mogu da ugase posle četiri godine ili prenesu na neko drugo mesto. Istovremeno, domaće kompanije sa istim proizvodnim programima ne mogu da dobiju taj novac i prošire svoju proizvodnju.

Veliki su problemimi i kod kompanija koje se nalaze u rekonstruiranju. To su ranije privatizovane kompanije sa čijim vlasnicima su raskinuti ugovori, a kompanijama sada upravljaju ili stečajni upravnici ili stručnjaci koje odredi Agencija za privatizaciju. U takvim kompanijama ostali su dugovi koje su vlasnici napravili i to najčešće za struju, grejanje, telefone, a ima i dobavljača sa visokim potraživanjima. Zakonska regulativa za ovakve firme je nedorečena, a mnoga rešenja iz jednog suprotstavljena su rešenjima iz drugog zakona. U Agenciji za privatizaciju firme ne mogu da dobiju adekvatne odgovore nego savete kako treba da sačekaju.

Metalci ukazuju i na probleme koji će nastati sa Turskom zbog Soprazumu o bescarinskoj  trgovini, naročito kada je proizvodnja traktora u pitanju. To će iskoristiti indijske kompanije koje će ovde plasirati traktore bez carine.

Udruženju za metalsku i elektro industriju tokom godine izdalo je oko 4.000 potvrda o poreklu roba koje su potrebni carini ili u druge poslovne svrhe. Na sednici Udruženja koja je održana danas prihvaćen je predlog o osnivanju dve nove grupacije u okviru ovog Udruženja i to za procesnu opremu u prehrambenoj industriji i grupacije Elektronske industrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik