Toplota iz robnih rezervi

Bez autora
Dec 13 2010

Radijatori u Srbiji biće topli, bar do polovine januara, zahvaljujući Robnim rezervama. A, sve je izvesnije da će toplane grejati i do kraja sezone uz pozajmice mazuta od države. Jer, većina njih ne može da ispuni uslove o plaćanju Naftnoj industriji Srbije, a kompanije koje bi mogle da uvoze ovaj energent od 1. januara još nemaju dovoljno velika skladišta. Toplane će ovu zimu pregurati, kako stvari stoje, zahvaljujući pomoći države. Za 39 daljinskih sistema već je odobrena pozajmica od 27.500 tona mazuta za novembar i decembar. Ali, ovim problem nije dugoročno rešen. Jer, toplane i dalje duguju NIS 70 miliona dinara za prošlu zimu i oko 280 miliona dinara za prethodne grejne sezone. A jedini proizvođač mazuta u zemlji postavio je rokove za plaćanje od 15, 30 i 45 dana za isporučeni energent. U toplanama se uglas žale da ovakve uslove ne mogu da ispune zbog loše finansijske situacije u kojoj se nalaze i niske naplate računa. Jer, u gotovo 95 odsto slučaja grejanje se naplaćuje tokom cele godine, a mazut po ovim uslovima treba platiti za šest meseci.

Toplota iz robnih rezerviRadijator u Srbiji biće topli, bar do polovine januara, zahvaljujući Robnim rezervama.

A, sve je izvesnije da će toplane grejati i do kraja sezone uz pozajmice mazuta od države. Jer, većina njih ne može da ispuni uslove o plaćanju Naftnoj industriji Srbije, a kompanije koje bi mogle da uvoze ovaj energent od 1. januara još nemaju dovoljno velika skladišta.

Toplane će ovu zimu pregurati, kako stvari stoje, zahvaljujući pomoći države. Za 39 daljinskih sistema već je odobrena pozajmica od 27.500 tona mazuta za novembar i decembar. Ali, ovim problem nije dugoročno rešen. Jer, toplane i dalje duguju NIS 70 miliona dinara za prošlu zimu i oko 280 miliona dinara za prethodne grejne sezone. A jedini proizvođač mazuta u zemlji postavio je rokove za plaćanje od 15, 30 i 45 dana za isporučeni energent.

U toplanama se uglas žale da ovakve uslove ne mogu da ispune zbog loše finansijske situacije u kojoj se nalaze i niske naplate računa. Jer, u gotovo 95 odsto slučaja grejanje se naplaćuje tokom cele godine, a mazut po ovim uslovima treba platiti za šest meseci.

- Do polovine januara preguraćemo sa pozajmicom iz Robnih rezervi, jer će nam zalihe potrajati - kaže Dejan Stojanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana.

- A novu strategiju pravićemo tek pred Novu godinu. Država neće dopustiti da se grejanje prekine usred zime. Od Robnih rezervi dobili smo povoljne uslove, pa nam je rok za vraćanje 60 dana, a umesto bankarskih garancija dali smo samo menice preduzeća.

A već sledeće godine, uslovi NIS mogli bi da budu oštriji. Prema Stojanovićevim rečima, nekoliko trgovaca naftnim derivatima, koji će od 1. januara početi da uvoze mazut, počelo je razgovore sa toplanama.

- Zasad dovoljno velika skladišta za mazut imaju samo NIS i Vojska Srbije - kaže Stojanović.

- Naftne kompanije u Srbiji planiraju da tek do kraja sledeće godine obezbede dovoljno velika skladišta za količine mazuta koji je nama potreban.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik