Treća aukcija državnih zapisa

Bez autora
Mar 22 2010

Iz Centralne banke Crne Gore za danas je najavljena treća aukcija državnih zapisa, vrijednih četiri miliona eura. Na prvoj ovogodišnjoj aukciji, koja je održana 1. marta, državne zapise vrijedne 35,5 miliona eura kupilo je šest domaćih banaka i dvije iz regiona. Zapise su kupile Komercijalna banka Budva, Atlasmont, Hipotekarna, NLB Montenegrobanka, Erste i Crnogorska komercijalna, dok su iz poslovnih razloga banke iz okruženja tražile da ostanu anonimne. Prodati su i svi državni zapisi ponuđeni na drugoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj 15. marta. Ponuđeni zapisi bili su vrijedni sedam miliona eura. Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je aukcija uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita. Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Treća aukcija državnih zapisaIz Centralne banke Crne Gore za danas je najavljena treća aukcija državnih zapisa, vrijednih četiri miliona eura.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji, koja je održana 1. marta, državne zapise vrijedne 35,5 miliona eura kupilo je šest domaćih banaka i dvije iz regiona. Zapise su kupile Komercijalna banka Budva, Atlasmont, Hipotekarna, NLB Montenegrobanka, Erste i Crnogorska komercijalna, dok su iz poslovnih razloga banke iz okruženja tražile da ostanu anonimne.

Prodati su i svi državni zapisi ponuđeni na drugoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj 15. marta. Ponuđeni zapisi bili su vrijedni sedam miliona eura. Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je aukcija uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Prodaja zapisa nije organizovana od februara 2007. do prošle godine zato što je državni budžet bilježio suficit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik