Ugovora o izvozu Fijatovih automobila

Bez autora
Feb 22 2012

Predstavnici Luke Bar, Montekarga, Fijata i Grimaldija, potpisaće sjutra Ugovor o izvozu Fijatovih automobila iz kragujevačke fabrike preko barske luke. Izvoz iz Kragujevca preko naše luke, bi trebao da počne u maju, a prve godine bi trebalo da se izveze do 90.000 automobila. Broj izvezenih automobila bi rastao postepeno, da bi na kraju treće godine izvoz narastao na 200.000 automobila godišnje. Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici je projektovana na 250.000 do 300.000 automobila godišnje, a oko 95 odsto ukupne proiyvodnje bi bilo izvezeno preko barske luke. Ono što je značajno za Luku Bar i teretni prevoz Montekargo, je da će jedan dio opreme koji se ugrađuje u Fijatove automobile biti uvezeno preko Luke Bar, što znači da će naša luka biti korišćena u oba pravca, a prihodi od ovoga posla biće značajni.

Ugovora o izvozu Fijatovih automobilaPredstavnici Luke Bar, Montekarga, Fijata i Grimaldija, potpisaće sjutra Ugovor o izvozu Fijatovih automobila iz kragujevačke fabrike preko barske luke, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.

Izvoz iz Kragujevca preko naše luke, bi trebao da počne u maju, a prve godine bi trebalo da se izveze do 90.000 automobila.

 - Broj izvezenih automobila bi rastao postepeno, da bi na kraju treće godine izvoz narastao na 200.000 automobila godišnje. Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici je projektovana na 250.000 do 300.000 automobila godišnje, a oko 95 odsto ukupne proiyvodnje bi bilo izvezeno preko barske luke. Ono što je značajno za Luku Bar i teretni prevoz Montekargo, je da će jedan dio opreme koji se ugrađuje u Fijatove automobile biti uvezeno preko Luke Bar, što znači da će naša luka biti korišćena u oba pravca, objasnio je Lompar, dodajući da će prihodi od ovoga posla biti značajni.

- U prvoj godini prihodi od ovog posla za Montekargo biće oko 700.000 eura koliko će iznositi i za Luku Bar. U narednim godina ti prihodi će biti značajno povećani na dva do četiri milliona eura, u zavisnosti od broja prevezenih automobila. Ovaj ugovor je značajan zbog reputacije cijelog transportnog lanca. Nakon dugo godina, mi dobijamo jedan stabilan dugoročan posao i na ovaj način Luka Bar iskorištava svoj ogromni potencijal, objasnio je Lompar.

Prema njegovim riječima, ro-ro operator Grimaldi je velika kompanija koja pokriva značajan dio svjetskog tržišta.

- Sa pojavom Grimaldija, može doći do otvaranja novih pomorskih linija u prvom redu između turskog Izmira i Luke Bar. O tome smo već razgovarali sa predstavnicima Fijata i Grimaldija i ministarstva saobraćaja Turske, pojasnio je Lompar.

Luka Bar je tehnički i kadrovski spremna za izvoz Fijatovih automobila iz kragujevačke fabrike. Za ovaj posao je pripremljen vez na kome će se prihvatiti brodovi i ukrcavati vozila. Luka Bar posjeduje adekvatnu opremu , opredijeljen prostor površine 2,2 hektara koji je korišćen prije 20 godina za izvor automobila Jugo za Ameriku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik