Uvoz 50.000 visokokvalitetnih steonih junica u Srbiju

Bez autora
Dec 14 2010

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin potpisao je danas sa predsednikom preduzeća “Agromed” A.D. iz Rusije Vasilijem Sekrieruom i generalnim direktorom “Ost importa” d.o.o. iz Belorusije Andrejem Atamančikom Pismo o namerama o saradnji u oblasti stočarstva. Potpisivanjem ovog dokumenta omogućen je uvoz 50.000 visokokvalitetnih steonih junica, a vrednost ovog posla je 60 miliona evra. Reč je o robno-robnom sporazumu, koji će biti realizovan od 2011. do 2016. godine. Srbija neće plaćati junice iz zapadne Evrope, već će one biti na uslužnom gajenju i osemenjavanju, da bi se njihovo potomstvo zatim izvozilo u Rusiju i Belorusiju, a u Srbiji ostalo 50.000 krava koje će davati mleko visokog kvaliteta. Kvalitetne holštajn-frizijske steone junice uvoziće se iz zapadne Evrope, a suština je u tome da se ta grla u našoj zemlji odgajaju i ukrštaju. U lečenju junica koristiće se medikamenti iz Rusije i Belorusije, koji su po standardima EU. Postoji nekoliko mogućnosti saradnje, odnosno odabira partnera iz Srbije koji će moći da uzgajaju te junice.

Uvoz 50.000 visokokvalitetnih steonih junica u SrbijuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin potpisao je danas sa predsednikom preduzeća “Agromed” A.D. iz Rusije Vasilijem Sekrieruom i generalnim direktorom “Ost importa” d.o.o. iz Belorusije Andrejem Atamančikom Pismo o namerama o saradnji u oblasti stočarstva.

Potpisivanjem ovog dokumenta omogućen je uvoz 50.000 visokokvalitetnih steonih junica, a vrednost ovog posla je 60 miliona evra. Reč je o robno-robnom sporazumu, koji će biti realizovan od 2011. do 2016. godine.

Srbija neće plaćati junice iz zapadne Evrope, već će one biti na uslužnom gajenju i osemenjavanju, da bi se njihovo potomstvo zatim izvozilo u Rusiju i Belorusiju, a u Srbiji ostalo 50.000 krava koje će davati mleko visokog kvaliteta.

Kvalitetne holštajn-frizijske steone junice uvoziće se iz zapadne Evrope, a suština je u tome da se ta grla u našoj zemlji odgajaju i ukrštaju. U lečenju junica koristiće se medikamenti iz Rusije i Belorusije, koji su po standardima EU. Postoji nekoliko mogućnosti saradnje, odnosno odabira partnera iz Srbije koji će moći da uzgajaju te junice.

Ovo je prvi sporazum koji se po ovom principu priprema, a biće još ugovora za neke druge rase goveda, pre svega simentalsku, koja je adekvatnija za južne delove zemlje.

Ovaj dokument predstavlja multilateralni sporazum Evropske unije, Srbije, Rusije i Belorusije.

Poljoprivredna proizvodnja Srbije ove godine po izvozu u Rusiju dostigla je prvo mesto. Ove godine očekuje se rekordna robna razmenu između dve zemlje, pri čemu je saradnja u oblasti poljoprivrede posebno značajna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik