Veća konkurencija spušta cijene mobilnih usluga

Bez autora
Dec 14 2010

Nakon analize sedam segmenata tržišta, Agencija za elektronske komunikacije i poštankudjelatnost je utvrdila da su Crnogorski Telekom, Telenor i m:tel monopolisti, i propisala im mjere čiji je cilj uvođenje malih operatera na tržište i sniženje cijena kroz veću konkurenciju. Analiza, koju su radile pomoćnica direktora Agencije za ekonomske poslove Nada Ivanović i menadžerka za analizu tržišta Ranka Drecun, utvrdila je da su veleprodajne cijene u Crnoj Gori veće između dva i po puta i 41 odsto nego u okruženju ili zemljama Evropske unije, što praktično onemogućava ulazak konkurencije. Zakonom o elektronskim komunikacijama utvrđena je i nadležnost Agencije da vrši nadzor tržišta, utvrđuje operatore sa značajnom tržišnom snagom i preduzima preventivne mjere za sprečavanje negativnih efekata takvog položaja. Analiza je urađena na osnovu revidirane preporuke Evropske komisije.

Veća konkurencija spušta cijene mobilnih uslugaNakon analize sedam segmenata tržišta, Agencija za elektronske komunikacije i poštankudjelatnost je utvrdila da su Crnogorski Telekom, Telenor i m:tel monopolisti, i propisala im mjere čiji je cilj uvođenje malih operatera na tržište i sniženje cijena kroz veću konkurenciju.

Analiza, koju su radile pomoćnica direktora Agencije za ekonomske poslove Nada Ivanović i menadžerka za analizu tržišta Ranka Drecun, utvrdila je da su veleprodajne cijene u Crnoj Gori veće između dva i po puta i 41 odsto nego u okruženju ili zemljama Evropske unije, što praktično onemogućava ulazak konkurencije.

"Zakonom o elektronskim komunikacijama utvrđena je i nadležnost Agencije da vrši nadzor tržišta, utvrđuje operatore sa značajnom tržišnom snagom i preduzima preventivne mjere za sprečavanje negativnih efekata takvog položaja“, rekla je Drecun za Dan, i dodala da je analiza urađena na osnovu revidirane preporuke Evropske komisije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik