Vićentić najavljuje mogućnost dolaska američkih banaka u region

Bez autora
May 22 2024

Možda je konačno sazrio trenutak da se na tržištu regiona pojavi neka američka banka, kazao je u razgovoru za Fenu u Washingtonu član Izvršnog odbora Alta Banke Milan Vićentić.

On je to rekao po završetku dvodnevnog Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji je održan u Kongresu SAD-a u Washingtonu u ponedjeljak i utorak u organizaciji Transatlantske mreža lidere i Evropskog centra Atlantskog vijeća iz Washingtona.

- Kao što smo u prethodna dva dana razgovarali, osnovni cilj Foruma je bilo jačanje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i regiona zapadnog Balkana. Ono što smo čuli u zaključcima jeste da dobar trend u savremenom poslovanju banaka i prednosti digitalizacije daju šansu i manjim tržištima kao što su BiH, Srbija, Crna Gora i druge zemlje regiona da budu inovativne, čak i da budu pioniri u nekim novim rješenjima kao što je instant payment system i sistem 'Prenesi' za plaćanje implementiran od 2018. do 2021. godine u Srbiji, prije nego što je implementiran u mnogim zemljama Evropske unije, piše Fena. Odnosno Srbija je bila pionir u tome čak i prije nego što je to provedeno na američkom tržištu - kaže Vićentić.

On vjeruje da je uz veće stope ekonomskog rasta u regionu, već postojeću konsolidaciju bankarskog tržišta i ove inovativne poduhvate i utakmicu u inovacijama koju možemo da igramo na većem tržištu, možda konačno sazrio trenutak da se na tržištu regiona pojavi neka američka banka o čemu se mnogo diskutiralo u protekle dvije decenije.

Banke se ponekad percipiraju kao konzervativne institucije, kao neko ko sporo reagira, ali Vićentić ukazuje da su unatrag 15 godina, od velike krize 2008. godine, pa i nakon Covid krize, banke bile među prvima koji prihvataju tehnološke promjene i banke su uvijek među prve tri industrije koje momentalno primjenjuju nova tehnološka dostignuća u svakodnevnom poslovanju, te momentalno unapređuju zadovoljstvo klijenata, odnosno korisničko iskustvo.

Zaključio je da su banke postale znatno brže, čak su ušle u kooperaciju sa fintech kompanijama, posebno sada u fazi razvoja vještačke inteligencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik