Za loš odnos prema klijentu banci kazna milion dinara

Bez autora
Feb 06 2011

Ukoliko banke ne budu poštovale odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije će izricati i novčane kazne od 500.000 dinara, a ako se ne ispravi nepravilnost, sledi kazna u dvostrukom iznosu. Posle usvajanja u Skupštini, rok za primenu zakona je šest meseci, koliko je ostavljeno za donošenje podzakonskih propisa i usaglašavanje akata banaka. Praktično, primenu treba očekivati od leta ove godine. Cilj zakona je da se unapredi poslovna praksa i otklone loši maniri banaka prema korisnicima njihovih usluga. Zakon nema retroaktivno dejstvo, ali će plaćanje preostalih rata u skladu sa novim odredbama koje su gotovo u celosti usaglašene sa standardima zemalja EU.

Za loš odnos prema klijentu banci kazna milion dinaraUkoliko banke ne budu poštovale odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije će izricati i novčane kazne od 500.000 dinara, a ako se ne ispravi nepravilnost, sledi kazna u dvostrukom iznosu.

Posle usvajanja u Skupštini, rok za primenu zakona je šest meseci, koliko je ostavljeno za donošenje podzakonskih propisa i usaglašavanje akata banaka. Praktično, primenu treba očekivati od leta ove godine.

- Cilj zakona je da se unapredi poslovna praksa i otklone loši maniri banaka prema korisnicima njihovih usluga. Zakon nema retroaktivno dejstvo, ali će plaćanje preostalih rata u skladu sa novim odredbama koje su gotovo u celosti usaglašene sa standardima zemalja EU - stav je Mire Erić-Jović, viceguvernerke NBS.

Ubuduće će klijenti moći da podižu gotovinu na šalterima odmah po evidentiranom prilivu i bez naknade, a zaštita od loše prakse banaka dodatno je pojačana:

  • Ugovori više neće moći da budu jednostrano menjani po osnovu tzv. poslovne politike banaka kada je u pitanju kamata
  • Klijenti će imati pravo na prevremenu otplatu kredita, a iznos naknade ne može biti veći od jedan odsto
  • Posle prijavljivanja gubitka platne kartice i njenog eventualnog neovlašćenog korišćenja, korisnik može snositi štetu najviše do 15.000 dinara
  • Ne može se više naplaćivati gašenje raćuna ili platne kartice.

 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik