Za tekstilce više od 300.000 maraka

Bez autora
Mar 18 2010

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS isplatilo je juče preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće 320.350 maraka subvencija za decembar 2009. godine. Firmama iz ove oblasti lani je isplaćeno 4,6 miliona KM subvencija. Prošle godine subvencije je koristilo ukupno 79 preduzeća, u kojima je bilo zaposleno više od osam hiljada radnika, što je 88,3 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće. Preduzeća su dobijala 50 maraka subvencija po radniku. Pozitivan efekat subvencija Ministarstva bio je to da su preduzeća iz ove oblasti zadržala broj radnika, i blagi rast zaposlenih u 2009. godini u odnosu na godinu ranije. Pored toga, većina preduzeća ima ugovorenu proizvodnju do septembra ove godine, što znači da u narednom periodu ne bi trebalo da bude većih poremećaja na tržištu.

Za tekstilce više od 300.000 marakaMinistarstvo industrije, energetike i rudarstva RS isplatilo je juče preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće 320.350 maraka subvencija za decembar 2009. godine.

Firmama iz ove oblasti lani je isplaćeno 4,6 miliona KM subvencija.U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je prošle godine subvencije koristilo ukupno 79 preduzeća, u kojima je bilo zaposleno više od osam hiljada radnika, što je 88,3 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće. Preduzeća su dobijala 50 maraka subvencija po radniku.

Dodaju da je pozitivan efekat subvencija Ministarstva bio to da su preduzeća iz ove oblasti zadržala broj radnika, kao i da su zabilježila blagi rast zaposlenih u 2009. godini u odnosu na godinu ranije.

- Pored toga, većina preduzeća ima ugovorenu proizvodnju do septembra ove godine, što znači da u narednom periodu ne bi trebalo da bude većih poremećaja na tržištu - kažu u Ministarstvu i dodaju da je značajno povećana i redovnost isplate zarada i naknada radnicima, te uplata poreza i doprinosa.

Prema djelatnostima, najveći broj korisnika sredstava bila su preduzeća koja se bave proizvodnjom kože, predmeta od kože i obuće, zatim preduzeća koja proizvode odjevne predmete i preduzeća iz oblasti proizvodnje tekstilnih prediva i tkanina.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće Privredne komore RS Radovan Pazurević rekao je da je stanje u preduzećima iz ove oblasti i dalje teško, te da je zahvaljujući subvencijama veliki broj preduzeća izbjeglo zatvaranje ili otpuštanje radnika.

- U ovoj grani u kojoj trenutno radi oko 9.800 radnika, situacija nije dobra. Osjeti se da jedan broj firmi ima velikih problema u poslovanju, a negativni efekti ekonomske krize i dalje su prisutni. Zbog toga su subvencije Vlade RS dobrodošle. Da nije bilo ove pomoći, prema našim procjenama, najmanje 60 odsto preduzeća moralo bi da prestane sa radom - kazao je Pazurević.

Korisnici

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da su najveći korisnici subvencija bila preduzeća "Sportek" iz Kotor Varoša u iznosu od 585.050 maraka, "Novoteks" Trebinje u iznosu od 415.550 KM, "Bema" Banja Luka u iznosu od 400.700 maraka, "Sanino" Derventa u iznosu od 315.300 i "Alfa" Modriča u iznosu od 166.000 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik