95 odsto anketiranih privrednika ne očekuje smanjenje broja radnika

Bez autora
Aug 09 2020

U okviru novog paketa podrške vlade Republike Srbije namenjene oporavku privrede, za 235.000 privrednih subjekata koji zapošljavaju preko milion zaposlenih startovale su nove mera usmerene na očuvanje likvidnosti, zaposlenosti i ekonomske baze, izjavio je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Nove mere uključuje isplatu još dve minimalne zarade od 60 odsto, kao i isplatu novčane pomoći u iznosu od 120 odsto minimalne zarade za novozaposlene u kompanijama koje su osnovane u periodu od 15. marta do 31. jula.

„Ovo je značajna pomoć jer podržava likvidnost,  čuva zaposlenost i ono što je najbitnije, ona čuva ekonomsku bazu koju je potrebno održati do momenta kada će početi oporavak privrede na globalnom nivou, s obzirom da je srpska privreda otvorena i zavisna od ekonomskih odnosa sa inostranstvom“, izjavio je Stanić i dodao da bi, ukoliko bi se  narušila ekonomska baza, srpska privreda, kada dođe do oporavka, imala anemičan rast kao što je bilo 5-6 godina nakon krize 2008. godine.

Stanić kaže da na tržištu postoji velika neizvesnost i da su ekonomisti koji se bave procenama ekonomske budućnosti vrlo oprezni ali da postoji određeni optimizam kada se govori o trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal ove godine.

"Kada pogledamo naše istraživanje koje je bazirano na 1.000 reprezentivnih privrednih društava iz najznačajnijih privrednih delatnosti, skoro 95 odsto anketiranih očekuje da neće smanjivati broj radnika", rekao je Stanić i dodao da sa druge strane analize Fiskalnog saveta pokazuju da eventualni porast nezaposlenosti do kraja godine ne bi bio značajan u odnosu na registrovanu zaposlenost, a da slične procene imaju i međunarodne finansijske situacije.

Ističe da su krediti koje je vlada ugovorila sa poslovnim bankama povoljni jer daju uslove kao što je grejs period od 9 do 12 meseci, uz  kamatne stope koje su  relativno povoljne, što je  vrlo značajno kao podrška likvidnosti, i dodaje da su neke kompanije iskoristile priliku i investirale, kao i da je upravo to neophodno za premošćavanje ove krize.

„U našoj anketi koju smo sproveli na uzorku od 500 privrednih subjekata saznali smo da je oko 75% onih koji su uzeli ove kredite od poslovnih banaka zainteresovani da ih uzmu ponovo ukoliko bi takva sredstva bila dostupna“, rekao je Stanić.

Komentarišući kredite Fonda za razvoj koji su na raspolaganju firmama, on je rekao da su to najpovoljniji uslovi, dinarska sredstva, kamata 1 odsto kao i grejs period 9 do 12 meseci kao i da je prema dosadašnjim podacima odobreno je 6-7 milijardi dinara vrednosti kredita, i dodao da bi bilo vrlo korisno za privredu ukoliko bi taj iznos mogao da se poveća.

Osvrnuvši se na zahteve privrednika da se obezbedi novac u budžetu  za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, on je rekao da je reč o globalnom poremećaju, stoga je podrška vlade privredi izuzetno važna, jer će sredstva u budžet narednih godina vratiti višestruko.

„Istovremeno bitno da  se vodi računa o makroekonomskoj ravnoteži kao osnovi kreditnog rejtinga naše zemlje, koji je jako povoljan i osnova za privlačenje stranih direktnih investicija u narednom periodu. Treba voditi razboritu ekonomsku politiku kako bi se sačuvala i makroekonomska stabilnost, a i pružila podrška našoj privredi“, zaključuje Stanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik