Banjaluka: Za nova radna mjesta 700.000 KM

Bez autora
May 15 2014

Gradska uprava raspisala je javni poziv za dodjelu 700.000 KM za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima. Za nova zapošljavanja kod preduzetnika planirano je 500.000 maraka.Od ovog iznosa 200.000 KM biće dodijeljeno poslodavcima koji će zapošljavati osobe sa visokom i višom stručnom spremom. Firmama koje budu u radni odnos primile lica sa srednjom stručnom spremom, te kvalifikovane i nekvalifikovane radnike biće dodijeljeno 175.000 maraka, a oni koji zaposle osobe bez radnog iskustva dobiće 125.000 maraka, kazali su u Gradskoj upravi.

Banjaluka: Za nova radna mjesta 700.000 KMGradska uprava raspisala je javni poziv za dodjelu 700.000 KM za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Za nova zapošljavanja kod preduzetnika planirano je 500.000 maraka.

- Od ovog iznosa 200.000 KM biće dodijeljeno poslodavcima koji će zapošljavati osobe sa visokom i višom stručnom spremom. Firmama koje budu u radni odnos primile lica sa srednjom stručnom spremom, te kvalifikovane i nekvalifikovane radnike biće dodijeljeno 175.000 maraka, a oni koji zaposle osobe bez radnog iskustva dobiće 125.000 maraka - kazali su u Gradskoj upravi.

Kada je samozapošljavanje u pitanju, grad je za ovu namjenu planirao 200.000 maraka.

- Za samozapošljavanje u proizvodnim djelatnostima izdvojeno je 100.000 maraka, a za zanatske i uslužne djelatnosti 70.000 KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Nisu ostali uskraćeni ni oni koji žele da se bave djelatnošću starih i umjetničkih zanata, za šta su gradske vlasti izdvojile 30.000 maraka.

Za subvencije za samozapošljavanje mogu se prijaviti nezaposlene osobe koje su najmanje mjesec prijavljene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Subvencije za novo zapošljavanje dodjeljuju se poslodavcu koji zapošljava lice koje je najmanje mjesec bilo na birou i sa kojim je zaključio ugovor o radu u trajanju od najmanje dvije godine od dana dobijanja subvencije.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana, odnosno do 13. juna.

Preduzeće "Trend M&V", sa kojim je grad prošle godine potpisao ugovor o subvencionisanju, zaposlilo je deset novih radnika.

- Ovakve subvencije svakom privredniku su od velike pomoći i bilo bi dobro da toga ima više - kazali su iz ovog preduzeća i dodali da im se odobreni novac isplaćuje u segmentima, kako je i ugovorom predviđeno.

Pravo na subvencije

U javnom pozivu je navedeno da pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mjesta ne mogu ostvariti udruženja građana, djelatnosti iz oblasti igara na sreću, državni organi, organizacije i drugi korisnici budžetskih sredstava.

- Pravo nemaju ni subjekti koji su koristili sredstva po nekom drugom programu zapošljavanja i samozapošljavanja - kazali su iz Gradske uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik