Benzinske pumpe postaju sastavni deo javnih puteva

Bez autora
Nov 13 2013

Ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će izmene Zakona o javnim putevima omogućiti državi da iznajmljuje zemljište za benzinske pumpe. Antić je, predstavljajući izmene tog zakona u Skupštini Srbije, rekao da će benzinske pumpe postati sastavni deo javnih puteva, umesto što su prateći objekti, kao što je sada slučaj.To znači da će prilikom izgradnje novih puteva u planiranju i eksproprijaciji u startu biti predviđena mesta za buduće benzinske stanice, kao i da će država na licitacijama izdavati te lokacije naftnim kompanijama.

Benzinske pumpe postaju sastavni deo javnih putevaMinistar saobraćaja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će izmene Zakona o javnim putevima omogućiti državi da iznajmljuje zemljište za benzinske pumpe.

Antić je, predstavljajući izmene tog zakona u Skupštini Srbije, rekao da će benzinske pumpe postati sastavni deo javnih puteva, umesto što su prateći objekti, kao što je sada slučaj.

To znači da će prilikom izgradnje novih puteva u planiranju i eksproprijaciji u startu biti predviđena mesta za buduće benzinske stanice, kao i da će država na licitacijama izdavati te lokacije naftnim kompanijama, objasnio je ministar.

Država će, kako je naveo, u kontinuitetu dobijati naknadu od iznajmljivanja zemljišta koja će moći da se koristi za održavanje puteva, a moći će i da kontroliše tačke gde se nalaze benzinske pumpe, što će doprineti povećanju bezbednosti.

Antić je ocenio da je uvođenje licitacija za zemljište za benzinske stanice značajna antikoruptivna mera.

Prema njegovim rečima, do sada su uz javne puteve postojali i vlasnici zemljišta koji su se dogovarali sa naftnim kompanijama i vršili pritisak na lokalne samouprave i Ministarstvo da se baš na njihovom zemljištu dozvoli gradnja benzinske stanice, što je povećavalo vrednost tog zemljišta.

Izmenama Zakona o javnim putevima naftovodi i cevovodi za gotove proizvode, kako je istakao, biće tretirani kao infrastrukturni sistemi.

Takođe, određeni su i minimalni uslovi koje mora da ispunjava tunel u skladu sa evropskim pravilima, a definisan je i vanredni prevoz kao specifična vrsta saobraćaja, ukazao je Antić.

On je rekao i da će izmenama Zakona o pomorskoj plovidbi biti unapređena i prava i zaštita pomoraca, i dodao da je najvažnija promena uvođenje licenciranja agencija koje posreduju u zapošljavanju pomoraca.

Agencije će morati da imaju sklopljene ugovore sa pomorskim kompanijama, proviziju će naplaćivati od kompanija, a ne od pomoraca, i pomorci će morati da imaju plaćeno osiguranje, objasnio je ministar.

Antić je podsetio na to da Srbija ima približno 5.000 pomoraca koji rade na stranim brodovima, i dodao da je postojanje Zakona o pomorskoj plovidbi neophodno kako bi oni mogli da rade taj posao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik