Budžetski deficit veći od dve milijarde evra

Bez autora
Aug 05 2012

U budžetu ima novca za penzije i plate za avgust a radimo na tome da se obezbede isplate za septembar. Toliko je teška situacija. Budžetski deficit je rekordan, više od dve milijarde evra. Posle prva četiri dana u Vladi uveren sam da ćemo uspeti da stabilizujemo sistem i obezbedimo redovnu isplatu penzija i plata - izjavio je juče Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije.On je istakao da će najkasnije do kraja septembra napraviti plan fiskalne konsolidacije koji će uključiti i plan restrukturiranja većeg dela duga Srbije do kraja godine, kako bi se zaustavio ubrzani tempo novog zaduživanja. Vlada će doneti niz mera koje treba da olakšaju rad malih i srednjih preduzeća. U avgustu će biti ukinute fiskalne kase za zanatlije. Kada fiskalnu kasu nemaju advokati, zašto bi imale zanatlije?

Budžetski deficit veći od dve milijarde evraU budžetu ima novca za penzije i plate za avgust a radimo na tome da se obezbede isplate za septembar. Toliko je teška situacija. Budžetski deficit je rekordan, više od dve milijarde evra. Posle prva četiri dana u Vladi uveren sam da ćemo uspeti da stabilizujemo sistem i obezbedimo redovnu isplatu penzija i plata - izjavio je juče Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije.

On je istakao da će najkasnije do kraja septembra napraviti plan fiskalne konsolidacije koji će uključiti i plan restrukturiranja većeg dela duga Srbije do kraja godine, kako bi se zaustavio ubrzani tempo novog zaduživanja.
Dinkić je tokom razgovora sa predstavnicima zanatlija u Palati Srbija naglasio da će Vlada doneti niz mera koje treba da olakšaju rad malih i srednjih preduzeća.

- U avgustu će biti ukinute fiskalne kase za zanatlije. Kada fiskalnu kasu nemaju advokati, zašto bi imale zanatlije? I nepotrebni parafiskalni nameti biće ukinuti od 1. oktobra. Slična sudbina čeka i „firmarine“, komunalne naknade za isticanje reklama za zanatlije i mala i srednja preduzeća, a biće ukinute neke od taksi na republičkom nivou, kao što je naknada za šume - objasnio je Dinkić.

On je dodao da je formirao grupu sa zadatkom da od 256 parafiskalnih nameta proveri koji su nepotrebni da bi ih ukinuli i rasteretili privredu, a rok za analizu je 60 dana od formiranja Vlade.

- U mere koje će Ministarstvo finansija preduzeti da pomogne preduzetnicima i privredi spada i uvođenje subvencionisanih kredita za likvidnost, sa kamatom od jedan do dva odsto godišnje, uz garancije Fonda za razvoj. Ti krediti za preduzetnike biće uvedeni do kraja avgusta, a od sledeće godine zanatlije će moći da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije - istakao je Dinkić.

On je dodao da će država, u zavisnosti od vrednosti investicije, bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicma za nova ulaganja, a ta mera će se primenjivati od 1. januara 2013. godine.

- Tokom jeseni biće ukinuto plaćanje muzičkog dinara za zanatlije, kroz izmene Zakona o autorskim pravima. Biće formiran i poseban Sektor za preduzetništvo u okviru Ministarstva finansija i donet Zakon o zanatstvu, uz prethodno obnavljanje javne rasprave. Biće ukinut Zakon o deviznom poslovanju, kako bi se olakšao izvoz usluga iz Srbije kao i propis po kojem se zatvaraju radnje ako ne izdaju fiskalni račun. Umesto te mere, biće uvedene novčane kazne - istakao je Dinkić dodavši da će za preduzeća koja imaju manje od 50 radnika biti uvedene subvencije za zapošljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik