Cene aranžmana u inostranstvu ubuduće po srednjem kursu NBS

Bez autora
Jul 28 2019

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, propisano je novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Narodna skupština Srbije. Ovakvo rešenje prihvaćeno je tokom izrade predloga zakona, a na predlog Narodne banke Srbije.Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju NBS, rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Cene aranžmana u inostranstvu ubuduće po srednjem kursu NBSPrilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, propisano je novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Narodna skupština Srbije.

Ovakvo rešenje prihvaćeno je tokom izrade predloga zakona, a na predlog Narodne banke Srbije.

Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju NBS, rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize ili efektivni strani novac.

Rešenjem iz novog Zakona o trgovini cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive jer neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, ističu iz NBS.

"Ovim rešenjem, korisnici usluga turističkih agencija imaće mogućnost da sa velikom izvesnošću planiraju iznos izdatka u porodičnom budžetu za plaćanje turističkih aranžmana koji se realizuju u inostranstvu, budući da će im cena takvog aranžmana biti iskazana i naplaćena primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara, koji je zahvaljujući naporima i aktivnostima NBS, već nekoliko godina unazad na stabilnom nivou i bez većih oscilacija", piše u saopštenju.

Pored toga, turističke agencije, koje su do sada korisnicima njihovih usluga turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovale po povoljnijim kursevima, neće biti više u mogućnosti da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, a na teret klijenata.

Iz NBS ukazuju da su, prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci dužni da cene po pravilu iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj u trgovini uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom.

Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.

Novi Zakon o trgovini objavljen je u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. jula 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik