Cene konkursnih dokumentacija padaju

Bez autora
Sep 10 2012

U slučaju preuzimanja ili dostavljanja konkursne dokumentacije naručilac naplaćuje samo troškove umnožavanja i dostavljanja. Svi ostali troškovi koje je naručilac imao prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije, angažovanje stručnog lica za učešće u pripremi konkursne dokumentacije, oglašavanje u „Službenom glasniku RS” itd, padaju na teret naručioca.Analizom javnih poziva objavljenih u Službenom glasniku Republike Srbije od 15.08.2012. godine do 31.08.2012. godine (u poslednjih 6 izdanja), ukupno je objavljeno 446 javnih poziva i došlo se do podataka da je čak 117 javih poziva (što u procentima iznosi 26%) objavljeno sa nadoknadom za “otkup konkusne dokumentacije” koja je neprimerena stvarnim troškovima (preko 1.000,00 dinara), odnosno prevazilazi troškove “umnožavanja i dostavljanja konkursne dokumentacije”, koje je naručilac po zakonu jedino može zahtevati.

Cene konkursnih dokumentacija padajuU slučaju preuzimanja ili dostavljanja konkursne dokumentacije naručilac naplaćuje samo troškove umnožavanja i dostavljanja.

Svi ostali troškovi koje je naručilac imao prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije, angažovanje stručnog lica za učešće u pripremi konkursne dokumentacije, oglašavanje u „Službenom glasniku RS” itd, padaju na teret naručioca.

Analizom javnih poziva objavljenih u Službenom glasniku Republike Srbije od 15.08.2012. godine do 31.08.2012. godine (u poslednjih 6 izdanja), ukupno je objavljeno 446 javnih poziva i došlo se do podataka da je čak 117 javih poziva (što u procentima iznosi 26%) objavljeno sa nadoknadom za "otkup konkusne dokumentacije" koja je neprimerena stvarnim troškovima (preko 1.000,00 dinara), odnosno prevazilazi troškove "umnožavanja i dostavljanja konkursne dokumentacije", koje je naručilac po zakonu jedino može zahtevati.

Raduje nas činjenica da pada procenat učešća naručilaca koji za otkup konkursne dokumentacije zahtevaju neprimereno visoku cenu.

Skrećemo pažnju da naručioci, čija je cena konkursne dokumentacije veća od troškova umnožavanja i dostavljanja čine prekršaj. Prekršaji Zakona o javnim nabavkama/2008, po članu 121. "Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj naručilac …” po tački: „ 9) ako ne dostavi konkursnu dokumentaciju svima koji su je tražili, u skladu sa javnim pozivom ili je naplati više od troškova umnožavanja i dostavljanja (član 31. i 32. ZJN/2008)". Za ovaj prekršaj kažnjava se i odgovorno lice naručioca novčanom kaznom od 20.000,00 do 50.000,00 dinara.

Da ne bi ponuđači trpeli štetu mogu od naručioca tražiti izmenu javnog poziva i smanjivanje cena sa zahtevom da naručilac cenu otkupa konkursne dokumentacije prilagodi troškovima umožavanja i dostavljanja konkursne dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik