Da li će Srbija dobiti dozvolu za letove u SAD?

Bez autora
Mar 24 2014

Američki vazduhoplovni inspektori započeli su posetu Beogradu tokom koje će utvrditi da li Srbija ispunjava uslove za dobijanje "katogorije 1" Američke federalne vazduhoplovne administracije (FAA), odnosno dozvolu za direktne letove za SAD, rečeno je Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije.Inspektori FAA su održali prvi sastanak sa predstavnicima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, koji će u petak imati informacije o rezultatima kontrole američkih stručnjaka, rekla je predstavnica Direktorata Katarina Andrić Milosavljević.

Da li će Srbija dobiti dozvolu za letove u SAD?Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije ističe da je spreman za dobijanje "katogorije 1" Američke federalne vazduhoplovne administracije. To bi omogućilo direktan let za SAD.

Američki vazduhoplovni inspektori započeli su posetu Beogradu tokom koje će utvrditi da li Srbija ispunjava uslove za dobijanje "katogorije 1" Američke federalne vazduhoplovne administracije (FAA), odnosno dozvolu za direktne letove za SAD, rečeno je Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Inspektori FAA su održali prvi sastanak sa predstavnicima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, koji će u petak imati informacije o rezultatima kontrole američkih stručnjaka, rekla je predstavnica Direktorata Katarina Andrić Milosavljević.

Vršilac dužnosti direktora Direktorata civinog vazduhoplovstva Srbije Milan Živanović ranije je izjavio da je američka FAA u februaru 2013. potvrdila visok stepen u primeni standarda vazduhoplovne bezbednosti u Srbiji.

"Direktorat je potpuno spreman da stavi na uvid sve što je potrebno da bismo dobili pozitivnu ocenu", rekao je Živanović i naglasio da FAA ima strože kriterijume u odnosu na evropske.

Mogućnost da srpske kompanije lete u SAD, Srbija je izgubila 2004. godine zbog nedostataka u regulativi, organizaciji vazduhoplovnih vlasti i tadašnje neusklađenosti srpskih vazduhoplovnih standarda i procedura sa američkim.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović u petak je rekao Tanjugu da je Srbija spremna za ponovno dobijanje te kategorije i da bismo nakon te provere vrlo brzo mogli da je dobijemo ukoliko inspektori FAA budu zadovoljni.

Prema Popovićevim rečima, američki vazduhoplovni inspektori će tokom sedmodnevnog boravka u Srbiji posetiti Direktorat za civilno vazduhoplovstvo i beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i imati razgovore sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja.

On je rekao da će dobijanje kategorije FAA za državu Srbiju otvoriti mogućnost nacionalnoj avio-kompaniji i stranim avio-prevoznicima da uspostave iz Beograda direktne letove ka SAD i Kanadi.

Inspektorski tim iz SAD je u februaru prošle godine obavio preliminarnu procenu i tada je iskazan veoma visok stepen usklađenosti vazduhoplovnih propisa sa međunarodnim (ICAO) standardima i sa posebnim američkim propisima, ali su uočeni i izvesni nedostaci zbog čega je srpskom Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo naloženo da ih ispravi i da nakon toga pozove inspektore na konačnu proveru.

Jedna od najvažnijih prepreka koju su Amerikanci izneli jeste nedostatak nezavisne vazduhoplovne komisije za istraživanje avionskih nesreća, zbog čega je ove godine predviđeno formiranje posebnog tela koje će biti izdvojeno iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik