Dan rudara

Bez autora
Aug 06 2012

Dan rudara Srbije, 6. avgust, obeležavaju zaposleni u više od 200 aktivnih rudnika u našoj zemlji. Ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu "Rembasa", počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.Od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica. Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada. Prosečna zarada rudara u Srbiji, međutim, i dalje je niska i iznosi od 30.000 do 50.000 dinara...

rudaraPremijer Ivica Dačić izjavio u Boru da su energetika i rudarstvo prioritet Vlade Srbije i oblast u koju treba najviše ulagati. Nećemo prodavati rudarski basen "Resavica", izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović i najvila ulaganja u nove rudarske tehnologije.

Energetika i rudarstvo su jedan od prioriteta Vlade Srbije, to je oblast u koju treba najviše ulagati, izjavio je premijer Ivica Dačić u Boru, gde boravi u poseti sa ministrima Mlađanom Dinkićem i Milanom Bačevićem povodom 6. avgusta Dana rudara. Oni će danas posetiti i Kostolac.

"Rudari ne samo da kopaju rudu već pokreću Srbiju. Raduje me da je basen RTB Bor imao pozitivan rezultat i taj zamah treba iskoristiti za dalji razvoj", rekao je Dačić. On je ocenio da treba ulagati u dalji razvoj ne samo tog basena već i u revitalizaciju fabrika naslonjenih na borski basen, što će se odraziti i na razvoj čitavog kraja koji je strateški jako važan za Srbiju.

"Vlada je odlučila, posle silnih neuspelih pokušaja privatizacije, da pomogne da Bor stane na noge", rekao je premijer i dodao da RTB Bor prošle godine ostvario pozitivan poslovni rezultat od 40 miliona dolara, kao i da je pokrenut investicioni ciklus od više od 250 miliona evra.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da će država dodatno pomoći da se investicija u izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline ubrza, a zatim pokrenu prateće industrije zasnovane na bakru.

"Danas nam je menadžment RTB Bor prezentovao da će ukupna proizvodnja aktiviranjem postojećih rudnika, novih nalazišta i fabrike sumporne kiseline imati promet od blizu milijardu dolara godišnje, to je nešto čemu teži ova vlada", naveo je Dinkić.

Čestitajući rudarima njihov dan Dinkić je rekao da očekuje da će početkom 2014. godine biti puštena u rad nova fabrika sumporne kiseline čime će Borani konačno imati svež vazduh i čistu okolinu.

Pokrenuti prerađivačku industriju

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je izjavio da je cilj nove Vlade Srbije i menadžmenta RTB Bor izvoz gotovih proizvoda, a ne sirove rude i najavio pomoć države razvoju ovog basena.

"RTB Bor je točak zamajac čitave istočne Srbije i naš konačni cilj je da se novim tehnološkim procesima uspostavi proizvodnja gotovih proizvoda od bakra čiji bi izvoz ostvario veći prihod za opšte dobro građana Srbije", izjavio je Bačević.

On je istakao da je rudnicima koji rade u sastavu basena Bor neophodna pomoć u stvaranju uslova za proširivanje i poboljšanje istraživačkog procesa koji bi trebalo da pokaže gde se u Srbiji nalazi potrebna ruda za eksploataciju i preradu.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski obećao je da će ostvariti cilj koji je njemu i menadžmentu basena postavila vlada u pogledu pokretanja razvoja prerađivačke industrije.

"Zadovoljstvo je od predstavnika vlade čuti da država ima želju da podrži RTB Bor bržim tempom nego što je to do sada rađeno. Međutim, RTB Bor ne može samo da traži od države kredite i povoljniji ambijent, već mi definitivno moramo da okrenemo ploču i počnemo da vraćamo i vladi i Srbiji", rekao je Spaskovski.

On je pojasnio da u okviru te kompanije postoji veliki broj obrazovanog i stručnog kadra koji mora da počne sa istraživanjem rudnog bogatsva Srbije i da pruža pomoć otvaranju novih rudnika, "čime će se vratiti kompletno prerađivanje u Srbiju".

Mihajlovićeva: Nećemo prodavati "Resavicu"

Vlada Srbije neće prodavati Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", izjavila je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i najavila da će država ulagati u nove rudarske tehnologije, opremu i povećanje bezbednosti rudara.

Sačuvaćemo ovo javno preduzeće kao jednu celinu i nećemo ga rasparčavati i prodavati, rekla je Mihajlovićeva, koja je povodom Dana rudara obišla rudnik "Rembas" u sastavu JP PEU "Resavica".

To javno preduzeće dobijaće pomoć od države a radiće se i na podizanju proizvodnje uglja, dodala je ministarka koja je sa rudarima obišla četvrti blok nove jame u "Rembasu". Ta jama bi, prema njenim rečima, trebalo da bude otvorena za šest meseci kako bi se došlo do novog ugljenog sloja da bi "Rembas" obezbedio dodatne količine uglja za narednih 15 godina.

Ulaganje u novu rudarsku opremu i moderniju tehnologiju je prioritet Vlade, što je neophodno za povećanje proizvodnje uglja i povećanje bezbednosti rudara, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je najavila da postoji mogućnost ekspolatacije uljnih škriljaca u Aleksinačkom basenu gde su do sada utvrđene najveće rezerve.

Ministarka energetike je, ranije danas, posetila i Privredno društvo "Termoelektrane i kopovi Kostolac", gde je izjavila da se u Kostolcu planira otvaranje novih rudnih polja i završetak započetih projekata u elektroenergetici.

"Uskoro će biti objavljeni projekti koji su prioritet u Srbiji. To su otvaranje novih rudnih polja i završetak započetih projekata kako bi Srbija imala dovoljne količine električne energije", rekla je ona na proslavi Dana Termoelektrana i kopova "Kostolac".

Mihajlovićeva nije želela da govori o eventualnim promenama cena energenata i dodala da je zadatak Vlade i javnih preduzeća da obezbede dovoljne količine energije i energenata po razumnim cenama.

Od rudarstva živi 20.000 porodica

Dan rudara Srbije, 6. avgust, obeležavaju zaposleni u više od 200 aktivnih rudnika u našoj zemlji. Ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu "Rembasa", počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica. Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada. Prosečna zarada rudara u Srbiji, međutim, i dalje je niska i iznosi od 30.000 do 50.000 dinara.

Iako se u rudnicima sprovode mere zaštite i kontrola i nadzor nad uvođenjem tih mera, i dalje postoje rudnici u kojima su te mere na niskom nivou, posebno u onima koji su prošli neuspešnu privatizaciju, navodi Tanjug.

Prema dostupnim podacima, u Srbiji posluje 270 preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 preduzeća za geološka istraživanja mineralnih sirovina. Rudarske kompanije su krajem 2009. zapošljavale oko 25.000 radnika, a broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika.

Među najvećim rudnicima u Srbiji su površinski kop Rudarskog basena "Kolubara", koji je u sastavu "Elektroprivrede Srbije" i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena "Bor".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik