Delegacija EU pozdravila usvajanje Zakona o javnim nabavkama

Bez autora
Apr 29 2014

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravili su današnje usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama u Domu naroda BiH Parlamentarne skupštine BiH. Također, pohvalili su Agenciju za javne nabavke BiH zbog truda koji je uložila kako bi bio usvojen taj zakon, kao i članove Parlamentarne skupštine BiH koji su ga podržali.Svjesni smo da je rješenje postignuto u duhu kompromisa između različitih zainteresiranih strana. Novim zakonodavstvom bit će unaprijeđena postojeća pravila za javne nabavke i prenesene odgovarajuće direktive EU kojima se dokazano ostvaruju uštede novaca poreskih obveznika i potiče poštena konkurencija, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Delegacija EU pozdravila usvajanje Zakona o javnim nabavkamaDelegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravili su današnje usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama u Domu naroda BiH Parlamentarne skupštine BiH.

Također, pohvalili su Agenciju za javne nabavke BiH zbog truda koji je uložila kako bi bio usvojen taj zakon, kao i članove Parlamentarne skupštine BiH koji su ga podržali.

- Svjesni smo da je rješenje postignuto u duhu kompromisa između različitih zainteresiranih strana. Novim zakonodavstvom bit će unaprijeđena postojeća pravila za javne nabavke i prenesene odgovarajuće direktive EU kojima se dokazano ostvaruju uštede novaca poreskih obveznika i potiče poštena konkurencija - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da sistem javnih nabavki u skladu s EU standardima predstavlja veoma efikasnu antikorupcijsku mjeru kojom će biti osigurana efikasnost u javnoj potrošnji i viši kvalitet javnih usluga.

U Delagaciji EU smatraju da će usvajanje novog zakona u skladu s pravnom stečevinom EU učiniti sistem javnih nabavki u BiH efikasnijim i dati mu izraženiju stratešku notu, poštujući principe transparentnosti i konkurencije u interesu kako javnih nabavljača tako i ekonomskih subjekata.

- Transparentne javne nabavke predstavljaju jednu od najvažnijih oblasti u cjelokupnom procesu evropskih integracija. One predstavljaju čak i više od temelja jedinstvenog tržišta EU i temelj su sistema integriteta i odgovornosti koji je neophodan za konsolidiranje vladavine zakona i funkcioniranje demokratije - navedeno je u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik