Devizne rezerve NBS 10,12 milijardi evra

Bez autora
Jul 14 2014

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju juna iznosile 10,12 milijardi evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 295 odsto i pokrivenost od oko sedam meseci uvoza robe i usluga.Kako se navodi u saopštenju NBS, veći devizni priliv u toku juna realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 263,4 miliona evra.

Devizne rezerve NBS 10,12 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju juna iznosile 10,12 milijardi evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 295 odsto i pokrivenost od oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako se navodi u saopštenju NBS, veći devizni priliv u toku juna realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 263,4 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 221,3 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 132,5 miliona evra,  dok su  obaveze prema inokreditorima izmirene u iznosu od 91,0 milion evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju juna iznosile su 7,20 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosio 395,2 miliona evra i bio je za 81,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.500,9 miliona evra.

Dinar je u junu nominalno deprecirao prema evru za 0,1 odsto, a NBS je u istom mesecu intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 40 miliona evra radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, dodaje se u saopštenju NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik