Devizne rezerve nisu zlatan ćup

Bez autora
Aug 07 2012

Narodna banka Srbije neće trošiti devizne rezerve za popunjavanje budžetskih rupa i nenamensko trošenje, poručila je novoizabrani guverner Jorgovanka Tabaković gostujući u Dnevniku RTS-a. Novoizabrani guverner Jorgovanka Tabaković obećala je građanima Srbije da Narodna banka neće trošiti devizne rezerve na popunjavanje budžetskih rupa, kao ni na nenamensko trošenje.Tabakovićeva je istakla da mora da se utvrdi struktura deviznih rezervi, da se tačno vidi koji deo su sredstva države, a koji obavezna rezerva poslovnih banaka. Svi koji misle da postoji zlatan ćup sa puno para koje mogu da budu uložene u neke projekte, varaju se, rekla je Tabakovićeva...

Devizne rezerve nisu zlatan ćupNarodna banka Srbije neće trošiti devizne rezerve za popunjavanje budžetskih rupa i nenamensko trošenje, poručila je novoizabrani guverner Jorgovanka Tabaković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Novoizabrani guverner Jorgovanka Tabaković obećala je građanima Srbije da Narodna banka neće trošiti devizne rezerve na popunjavanje budžetskih rupa, kao ni na nenamensko trošenje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Tabakovićeva je istakla da mora da se utvrdi struktura deviznih rezervi, da se tačno vidi koji deo su sredstva države, a koji obavezna rezerva poslovnih banaka.

"Svi koji misle da postoji zlatan ćup sa puno para koje mogu da budu uložene u neke projekte, varaju se", rekla je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, oni kojima je potreban novac za privredu, moraće da uvere investitore da ulažu ovde ili će ići u svet da zemljama u razvoju ponude srpsku pamet i tehnologiju.

Tabakovićeva je poručila da neće dozvoliti da se neko "poigra" sa nezavisnošću NBS.

Ona je rekla da nijednom "tajkunu ili biznismenu ne duguje ništa".

Kako je navela, to su garancije da će raditi svoj posao pošteno i to je razlog zašto ju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio za guvernera.

"Bankarsrtvo i novac počivaju na poverenju i ja mislim da ga ulivam svojom iskrenošću i stručnošću", kaže Tabakovićeva. 

Onima koji tvrde da će se vratiti devedesete poručuje da joj je Srbija na prvom mestu, kao što bi i njima trebalo da bude i da ne bi trebalo da se služe takvim metodama. 

Kako je navela, potrebno je da se vratimo tradicionalnom bankarskom poslovanju u kojem će banke raditi sa privredom i građanima, a da Narodna banka Srbije zaista bude narodna banka privrede i građana.

Tabakovićeva je uverena da joj to što je bila stranački funkcioner neće smetati da dobro obavlja posao guverenera, a za primedbe koje idu u tom pravcu kaže da su posledica uobičajene zablude o političarima.

"Zar političari nisu baš oni koji treba da rade u opštem interesu. Nijedan argument koji sam iznosila kao član SNS-a nije bio politički motivisan, već isključivo obrazložen činjenicama koje su trebale da idu u prilog građanima", rekla je Tabakovićeva i navela da je zamrzla svoju stranačku funkciju. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik