Devizni kurs u bankama do 2,1 posto odstupa od zvaničnog

Bez autora
Jul 24 2013

Povodom učestalih napisa u medijima da je razlika između kurseva koje banke primenjuju i zvaničnog srednjeg kursa najčešće 10 posto, a zbog obaveze da informiše građane i širu javnost, Narodna banka Srbije (NBS) u svom današnjem saopštenju ukazuje da zvanični podaci ne potvrđuju takve navode.Banke svakodnevno dostavljaju NBS svoje kursne liste koje sadrže kupovne i prodajne kurseve koje banke, na određeni datum, primenjuju za transakcije u stranoj valuti sa svojim s klijentima. NBS svakodnevno prati i analizira podatke banaka, između ostalog, i pomenute kupovne i prodajne kurseve.

Devizni kurs u bankama do 2,1 posto odstupa od zvaničnogPovodom učestalih napisa u medijima da je razlika između kurseva koje banke primenjuju i zvaničnog srednjeg kursa najčešće 10 posto, a zbog obaveze da informiše građane i širu javnost, Narodna banka Srbije (NBS) u svom današnjem saopštenju ukazuje da zvanični podaci ne potvrđuju takve navode.

Kako se navodi u saopštenju, banke svakodnevno dostavljaju NBS svoje kursne liste koje sadrže kupovne i prodajne kurseve koje banke, na određeni datum, primenjuju za transakcije u stranoj valuti sa svojim s klijentima. NBS svakodnevno prati i analizira podatke banaka, između ostalog, i pomenute kupovne i prodajne kurseve.

Podaci ukazuju da su tokom jula u slučaju evra, valute kojom se najviše trguje na našem tržištu, prosečni kupovni i prodajni kursevi za devize odstupali od zvaničnog srednjeg kursa koji objavljuje NBS za najviše 2,1 posto. To je daleko niže od 10 posto, koliko se navodi u napisima pojedinih medija. Retki slučajevi nešto viših odstupanja kupovnih i prodajnih kurseva banaka od srednjeg kursa NBS javljaju se samo za transakcije u valutama koje imaju malu zastupljenost na našem tržištu, zbog čega su i troškovi zaključivanja tih transakcija viši, pa banke za njih određuju nepovoljnije kurseve.

Slično, navodi iz medija o kursevima koje banke obračunavaju prilikom kupoprodaje efektivnog stranog novca, koje NBS svakodnevno dobija od banaka i objavljuje na sajtu, takođe nisu potvrđeni. Podaci banaka ukazuju da su prosečni kupovni i prodajni kursevi u menjačkim poslovima banaka sa evrom tokom jula odstupali od zvaničnog srednjeg kursa koji objavljuje NBS za najviše 2,1 posto.

Što se tiče kurseva za efektivu u menjačnicama, rasponi su znatno manji, odnosno kursevi po kojima građani menjaju stranu valutu su najčešće znatno povoljniji od kurseva u region, stoji u saopštenju NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik