Digitalna pismenost i kompetencija preduslovi za poslovni uspeh

Bez autora
Jan 26 2023

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović svečano je u Muzeju nauke i tehnike otvorio AFA Hakaton za studentkinje i srednjoškolke HACKITgirls, koji je okupio 50 učesnica iz cele zemlje.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je tradicionalni pokrovitelj Hakatona u cilju podsticanja devojčica i devojaka za uključivanje u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Jovanović je ukazao na to da su procene da će do 2030. godine u svetu čak 60 odsto novonastalih poslova biti u tim oblastima, dodavši da IKT sektor u Srbiji, više nego ikada, dominira i čini jednu od glavnih poluga razvoja.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva ovakvim skupovima gde se ističu prave vrednosti i ulaže u mladost, pamet, najdragocenije alate koje jedno društvo mora da neguje i da ostavi budućim naraštajima.

On je podsetio na to da država kreira preduslove koji će mladima omogućiti brži napredak i savremene uslove obrazovanja, kao i da danas nema uspeha ni konkurentnosti bez digitalne pismenosti i kompetencija.

Jovanović je poručio polaznicama Hakatona da će država učiniti sve da im trendovi u STEM naukama i digitalni svet budu dostupni i bezbedni.

Na ovogodišnjem HACKITgirls-u, u organizaciji udruženja AFA, učesnice će u timovima, sa mentorkama iz tehnoloških kompanija, raditi na pronalaženju idejnog rešenja za zadati problem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik