Dinar slabi, NBS intervenisala

Bez autora
Jan 19 2014

Uprkos intervenciji Narodne banke Srbije (NBS), dinar će u ponedeljak, 20. Januara 2014. godine, oslabiti prema evru za 0,1 posto ili za oko osam para, pa će zvanični srednji kurs iznositi 115,6912 dinara za evro.Tako će dinar u ponedeljak biti za 0,7 posto slabiji prema evru na mesečnom nivou, a za tri posto na godišnjem nivou. NBS je u petak na međubankarskom deviznom tržištu prodala 60 miliona evra, kako bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. NBS je od početka ove godine četiri puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, ukupnom prodajom od 150 miliona evra, uključujući i poslednju intervenciju.

Dinar slabi, NBS intervenisalaUprkos intervenciji Narodne banke Srbije (NBS), dinar će u ponedeljak, 20. Januara 2014. godine, oslabiti prema evru za 0,1 posto ili za oko osam para, pa će zvanični srednji kurs iznositi 115,6912 dinara za evro, saopštila je danas NBS.

Tako će dinar u ponedeljak biti za 0,7 posto slabiji prema evru na mesečnom nivou, a za tri posto na godišnjem nivou.

NBS je u petak na međubankarskom deviznom tržištu prodala 60 miliona evra, kako bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa. NBS je od početka ove godine četiri puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, ukupnom prodajom od 150 miliona evra, uključujući i poslednju intervenciju.

Indikativni kurs dinara prema američkom dolara u petak popodne je oslabio za 0,3 posto i iznosi 85,1861 dinar za jedan dolar.

Srpska valuta je prema američkoj za 1,1 posto slabija na mesečnom nivou, a na godišnjem za 1,5 posto.

Domaća valuta od početka godine prema zajedničkoj evropskoj je oslabila za 0,9 posto, a prema američkoj za 2,4 posto, dodaje se u saopštenju NBS.

Povodom trodnevnog slabljenja dinara početkom ove nedelje, NBS je ocenila da pad kursa domaće valute nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već predstavlja očekivanu reakciju tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća.

Na slabljenje dinara uticala je odluka američke centralne banke da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica, a slična kretanja valuta su ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik