Doboj duguje 859.138 KM za porez

Bez autora
May 14 2014

Poreska uprava RS naložila je gradu Doboju da plati porez s obračunatom kamatom u iznosu od 859.138,12 KM, nakon što su utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju, potvrđeno je u ovoj instituciji.Rješenjem Poreske uprave naloženo je plaćanje poreskih obaveza s obračunatom kamatom i to: poreza na lična primanja u iznosu od 86.081 KM, doprinosa u iznosu od 683.480,12 KM, poreza na prihod od kapitala u iznosu od 34.196 KM, poreza na imovinu u iznosu od 45.451 KM i poreza na nepokretnosti u iznosu od 9.930 KM, navodi se u dopisu iz Poreske uprave RS, gdje objašnjavaju da grad u roku od 15 dana od prijema rješenja može da se žali Ministarstvu finansija RS.

Doboj duguje 859.138 KM za porezPoreska uprava RS naložila je gradu Doboju da plati porez s obračunatom kamatom u iznosu od 859.138,12 KM, nakon što su utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju, potvrđeno je u ovoj instituciji.

"Rješenjem Poreske uprave naloženo je plaćanje poreskih obaveza s obračunatom kamatom i to: poreza na lična primanja u iznosu od 86.081 KM, doprinosa u iznosu od 683.480,12 KM, poreza na prihod od kapitala u iznosu od 34.196 KM, poreza na imovinu u iznosu od 45.451 KM i poreza na nepokretnosti u iznosu od 9.930 KM", navodi se u dopisu iz Poreske uprave RS, gdje objašnjavaju da grad u roku od 15 dana od prijema rješenja može da se žali Ministarstvu finansija RS.

U Administrativnoj službi grada Doboja, pak, tvrde da su "poreski inspektori pogrešno primijenili važeća zakonska akta", te tvrde da je poreska kontrola "politički motivisana i dirigovana iz republičkog i lokalnog SNSD-a", kao i da zapisnik o kontroli sadrži nepravilnosti.

"Poreski inspektori su pokazali elementarno nepoznavanje propisa iz oblasti primjene Zakona o doprinosima. Za period kontrole od 2009. do 1. januara 2013. godine zakon je jasno rekao koje obaveze za zaposlene, odnosno za ugovore o povremenim poslovima je grad Doboj u obavezi da obračunava i plaća, i sve te obaveze su obračunate i plaćene", rekao je Miroslav Kršić, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije.

Nebojša Marić, savjetnik gradonačelnika Doboja, kazao je da su inspektorima ukazali da su dugove platili, što su argumentovali i dokumentacijom, na šta su se inspektori oglušili.

Istakao je da je "grad kažnjen sa 850.000 KM, čime je ugroženo funkcionisanje gradskog budžeta".

S druge strane, iz Poreske uprave RS odgovaraju da se ne radi o kazni, nego o poreskim obavezama utvrđenim rješenjem u upravnom postupku poreske kontrole.

Marić tvrdi da su "u oktobru prošle godine dobili informaciju da je Poreska uprava RS dobila nalog da izvrši kontrolu i kažnjavanje svih opština u RS u kojima SNSD nije na vlasti", te dodao da će protiv dva inspektora koji su radili na ovom slučaju, lokalnog i republičkog SNSD-a i direktora Poreske uprave RS podnijeti krivične prijave "jer ignorišu argumente i jer se radi o pravnom nasilju nad gradom".

U dobojskom SNSD-u, koji je prvi saopštio informaciju da grad Doboj duguje ogroman novac za porez, SDS-u poručuju da podnesu krivične prijave ako smatraju da imaju osnova za to.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik