Država kupuje kada je jeftino

Bez autora
Mar 07 2011

Državne robne rezerve će, u sklopu novih mera Vlade Srbije, u narednom periodu dobiti veći značaj. Država, naime, namerava da primeni sličan mehanizam intervencija na tržištu kao nedavno u slučaju šećera, kada se ponuda stabilizovala, ili jesenas, kada je zaustavila višenedeljnu nestašicu ulja.Proizvođači strateških proizvoda - ulja, šećera, brašna i mesa, biće zaštićeni tako što će robne rezerve tu robu kupovati onda kada joj padne cena ispod nivoa koštanja, dakle, kada je jeftina na tržištu, i po potrebi će da je plasiraju, kada cena tih artikala bude rasla.

Država kupuje kada je jeftinoDržavne robne rezerve će, u sklopu novih mera Vlade Srbije, u narednom periodu dobiti veći značaj.

Država, naime, namerava da primeni sličan mehanizam intervencija na tržištu kao nedavno u slučaju šećera, kada se ponuda stabilizovala, ili jesenas, kada je zaustavila višenedeljnu nestašicu ulja.

Proizvođači strateških proizvoda - ulja, šećera, brašna i mesa, biće zaštićeni tako što će robne rezerve tu robu kupovati onda kada joj padne cena ispod nivoa koštanja, dakle, kada je jeftina na tržištu, i po potrebi će da je plasiraju, kada cena tih artikala bude rasla.

Mlinari ukazuju na to da je trenutna situacija u vezi s visokom cenom hleba, ali i ostale hrane, prilika da se postavi pitanje zašto robne rezerve Srbije nemaju u zalihama 250.000 tona pšenice, što odgovara dvoipomesečnoj potrošnji.

- Pitanje je zašto robne rezerve nisu tokom žetve roda 2010. kupile oko 250.000 tona pšenice po 13 dinara za kilogram, što je bila realna cena - kaže Zdravko Šajatović, pomoćnik direktora „Žitovojvodine“.

Koraci se očekuju

- Nova strategija za robne rezerve još nam nije predočena, ali je očekujemo - kažu u Direkciji za robne rezerve.

Kupovina robe za potrebe rezervi finansira se iz državnog budžeta, za šta se izdvaja otprilike 1,1 milijarda dinara na godišnjem nivou, koliko je, recimo, dobijeno za proteklu godinu. A da bi se podmirile optimalne količine, kako nezvanično saznajemo, svakako nedostaje znatno veća suma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik