Država preuzima brigu o održavanju prekategorisanih puteva

Bez autora
Oct 07 2013

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će država od opština i gradova preuzeti obavezu održavanja 6.082 kilometra prekategorisanih puteva koji su uredbom, pre više od godinu i po dana, prebačeni u nadležnost lokalnih samouprava.U toku je priprema nove uredbe koja će biti usvojena po hitnom postupku, i u skladu sa kojom će održavanje ovih puteva ubuduće biti obaveza države. Ovaj posao će obavljati Javno preduzeće “Putevi Srbije”, a nadležno će biti resorno ministarstvo zaduženo za oblast saobraćaja.

Država preuzima brigu o održavanju prekategorisanih putevaMinistarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će država od opština i gradova preuzeti obavezu održavanja 6.082 kilometra prekategorisanih puteva koji su uredbom, pre više od godinu i po dana, prebačeni u nadležnost lokalnih samouprava.

U saopštenju se navodi da je u toku priprema nove uredbe koja će biti usvojena po hitnom postupku, i u skladu sa kojom će održavanje ovih puteva ubuduće biti obaveza države.

Ovaj posao će obavljati Javno preduzeće “Putevi Srbije”, a nadležno će biti resorno ministarstvo zaduženo za oblast saobraćaja.

S obzirom na to da 15. novembra počinje režim zimskog održavanja puteva, Ministarstvo finansija je preuzelo obavezu obezbeđivanja potrebnih sredstava za održavanje tokom predstojeće zime.

Uredbom o prekategorizaciji puteva, koja je doneta krajem februara 2012. godine, u nadležnost lokalnih samouprava, bez preciznih kriterijuma, prebačeno je zimsko i letnje održavanje 6.082 kilometra puteva.

Nakon ove odluke, lokalne samouprave su se suočile sa nedostatkom sredstava za vršenje ove nadležnosti, pre svega zbog činjenice da u svojim budžetima nisu planirale sredstva za ovu namenu.

U cilju prevazilaženja novonastale situacije, Zakonom o budžetu za 2013. godinu, preko Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, opredeljena su sredstva za zimsko i letnje održavanje puteva u sezoni 2012/2013. godine, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik