Država uzima polovinu od goriva

Bez autora
Aug 23 2011

Naša zemlja je prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije i dalje mađu najskupljim državama u regionu, kada je cena naftnih derivata u pitanju. Gorivo je znatno jeftinije u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji koja ima tri puta veću prosečnu platu, a razloge ne treba tražiti samo u nedostatku konkurencije u Srbiji, već u apetitima države. Kroz akcize na svakom litru država uzme bar pola litra.Prosečna cena bezolovnog supera u Srbiji od 1,36 evra po litru i 1,33 evra po litru za evrodizel. Naši vozači gorivo plaćaju jeftinije samo od Grka i Mađara. Čak ni skoro dvomesečni pad cena nafte na svetskim berzama nije rezultirao pojeftinjenjem na pumpama naše zemlje...

Država uzima polovinu od gorivaNaša zemlja je prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije i dalje mađu najskupljim državama u regionu, kada je cena naftnih derivata u pitanju.

Gorivo je znatno jeftinije u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji koja ima tri puta veću prosečnu platu, a razloge ne treba tražiti samo u nedostatku konkurencije u Srbiji, već u apetitima države. Kroz akcize na svakom litru država uzme bar pola litra.

Prosečna cena bezolovnog supera u Srbiji od 1,36 evra po litru i 1,33 evra po litru za evrodizel. Naši vozači gorivo plaćaju jeftinije samo od Grka i Mađara. Čak ni skoro dvomesečni pad cena nafte na svetskim berzama nije rezultirao pojeftinjenjem na pumpama naše zemlje.

- Kod nas je najveći igrač Naftna industrija Srbije i svi gledaju u nju - kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Kako NIS bude nivelisao svoje cene tako će raditi i ostali. Očekujem da tržište, koje će, bez obzira na to što je još od januara dozvoljeno slobodno formiranje cena derivata, zaživeti tek narednih meseci, ipak utiče na pojeftinjenje.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije je pokazala i da je udeo državnog zahvatanja u našoj zemlji, bar kada je u pitanju benzin, u samom vrhu u regionu. Tako od maloprodajne cene benzina NIS kvaliteta, dakle onog koji se proizvodi u Pančevu, u državnu kasu stiže čak 52,55 odsto. Država je „skromnija“ kada je u pitanju dizel, pa od prodaje D2 domaćeg dizela ućari „samo“ 44,7 odsto, a od prodaje evrodizela 42,70 odsto.

Promet goriva na benzinskim stanicama kompanija članica UNKS („EKO Srbija“, „OMV Srbija“, „Intermol“, „Petrobart AVIA“) u odnosu na isti period lane je u proseku manji za oko pet odsto, a na pojedinim lokacijama je zabeležen daleko veći pad prometa.

- Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj i BiH su niže nego u Srbiji, tako tako da su benzinske stanice bliže granici zabeležile pad prometa od oko 20 odsto - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Nekvalitetno

Poseban problem i za budžet Srbije i za poslovanje kompanija članica UNKS, koje su prethodnih godina bile najveći investitori u ovoj oblasti u Srbiji, je nelojalna konkurencija. Pojavljuje se pre svega zahvaljujući nelegalnim aktivnostima i prodajom goriva sumnjivog kvaliteta, koje na tržište Srbije ulazi ilegalnim kanalima. Zato i nije čudo da je Srbija među stotinu zemalja sveta svrstana na 93. mesto na rang-listi po kvalitetu goriva u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik