Dunavska strategija velika šansa za Srbiju

Bez autora
Dec 13 2010

Srbija će sa Evropskom unijom izdvojiti 18,5 miliona evra u 2011. godini za podunavske projekte. Dunavska strategija predstavlja veliku šansu za Srbiju s obzirom na to da će omogućiti ulaganje značajnih sredstava u mnoge delove naše zemlje.Evropska komisija je 9. decembra ove godine usvojila Dunavsku strategiju i uputila je na usvajanje Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu, što se očekuje u prvoj polovini sledeće godine, za vreme predsedavanja Mađarske EU. Dunavska strategija će se sprovoditi u naredne dve decenije, a od 18,5 miliona evra, 6,5 miliona evra biće uloženo u revitalizaciju Golubačke tvrđave i celog Golupca.

Dunavska strategija velika šansa za SrbijuSrbija će sa Evropskom unijom izdvojiti 18,5 miliona evra u 2011. godini za podunavske projekte.

Dunavska strategija predstavlja veliku šansu za Srbiju s obzirom na to da će omogućiti ulaganje značajnih sredstava u mnoge delove naše zemlje.

Evropska komisija je 9. decembra ove godine usvojila Dunavsku strategiju i uputila je na usvajanje Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu, što se očekuje u prvoj polovini sledeće godine, za vreme predsedavanja Mađarske EU.

Dunavska strategija će se sprovoditi u naredne dve decenije, a od 18,5 miliona evra, 6,5 miliona evra biće uloženo u revitalizaciju Golubačke tvrđave i celog Golupca. To će omogućiti da se do kraja 2011. godine raspišu potrebni tenderi i da radovi, koji će trajati ukupno tri godine, počnu već početkom 2012. Iznos od 4,6 miliona evra biće uložen u lokalnu infrastrukturu u Velikom Gradištu.

Dunavska strategija se ne odnosi samo na priobalne opštine, već na svih 80 opština koje su u slivu Dunava. Opština i građanima treba da pripreme odgovarajuće projekte, koji treba da budu realizovani u okviru strategije.

Srbija kao zemlja koja nije članica EU, a koja je aktivno učestvovala u izradi Dunavske strategije, ima obavezu da novcem iz pretpristupnih fondova EU sprovede projekte koji su sastavni deo te strategije. U evropskim fondovima ima dovoljno sredstava za finansiranje tih projekata, a naša zemlja se kandidovala da učestvuje u koordiniranju projekata iz oblasti bezbednosti, infrastrukture, ekonomije, znanja, turizma i medija.

Dunav prolazi kroz Srbiju u dužini od 588 kilometara, što je četvrtina ukupnog plovnog toka te reke I Srbija mora da iskoristi šansu koja joj se pruža kroz sprovođenje Dunavske makroregionalne strategije. Sada je važno da se raspiše tender za izgradnju železničkog koridora na Dunavu - za Žeželjev most, a za 2012. godinu značajna sredstva u okviru te strategije biće opredeljena za dunavske projekte u Beogradu.

Strategija se odnosi na države dunavskog sliva i njihove neposredne susede – Nemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku u okviru EU i na Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Moldaviju i Ukrajinu. Dunavska strategija značajna za Srbiju pre svega zbog činjenice da, iako još nije članica EU, od samog početka učestvuje u njenoj izradi, na istim osnovama kao i zemlje članice. Finansiraće se nekoliko projekata, od kojih su najznačajniji sistem za rečnu plovidbu, most u Novom Sadu i uništavanje neeksplodirane municije koja se nalazi u Dunavu kako bi se rečni saobraćaj odvijao nesmetano. Realizacijom ovih projekata  biće unapređeno povezivanje i jačanje Dunavskog regiona i poboljšaće se zaštita životne sredine. Dunavska strategija omogućiće veću upotrebu Dunava za potrebe transporta, energetike i za kulturni razvoj svih država kroz koje prolazi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik