EMAS sistem za bolje poslovanje

Bez autora
Nov 24 2013

U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen je EMAS sistem (Eco Management and Audit Scheme), dobrovoljni sistem eko-menadžmenta i provere, koji omogućava kompanijama da poboljšavaju performanse u oblasti zaštite životne sredine, optimizuju procese i unaprede sistem poslovanja.EMAS sistem sadrži sve zahteve ISO 14001:2004 standarda, kao i dodatne zahteve koji se odnose na pojačanu ulogu u izveštavanju o zaštiti životne sredine, analizi svih ekoloških aspekata, većem učešću zaposlenih, obimnijoj proveri usklađenosti sa regulativom, što dovodi do poboljšanja ukupnih karakteristika organizacije i konkurentske prednosti na tržištu.

EMAS sistem za bolje poslovanjeU Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen je EMAS sistem (Eco Management and Audit Scheme), dobrovoljni sistem eko-menadžmenta i provere, koji omogućava kompanijama da poboljšavaju performanse u oblasti zaštite životne sredine, optimizuju procese i unaprede sistem poslovanja.

EMAS sistem sadrži sve zahteve ISO 14001:2004 standarda, kao i dodatne zahteve koji se odnose na pojačanu ulogu u izveštavanju o zaštiti životne sredine, analizi svih ekoloških aspekata, većem učešću zaposlenih, obimnijoj proveri usklađenosti sa regulativom, što dovodi do poboljšanja ukupnih karakteristika organizacije i konkurentske prednosti na tržištu.

Organizacija je dužna da, nakon detaljne analize stanja i provere ispunjenosti zahteva standarda ISO 14001:2004, napravi dokument pod nazivom "Izjava o zaštiti životne sredine", koji će oceniti EMAS verifikatori, navodi se u saopštenju PKS.

Na predstavljanju EMAS sistema, u PKS, bilo je više od trideset kompanija i organizacija. Predstavnici Ministarstva za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine i eksperti uključeni u projekat govorili su o mogućnostima za EMAS registraciju organizacija iz Srbije, izmenama odgovarajućih nacionalnih propisa, procesu registracije u Austriji, kao i procesu selekcije tri organizacije kojima će se pomoći da se pripreme za uvođenje EMAS.

Promotivni skup u PKS "EMAS III – Najkredibilniji sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – Realnost i za organizacije u Srbiji" organizovali su Delegacija EU u Srbiji, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i PKS – Odbor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. Skup je realizovan u okviru projekta "Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja, sprečavanja hemijskih udesa i uspostavljanja EMAS sistema".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik