Građani više neće morati na šaltere po list nepokretnosti

Bez autora
Jun 22 2020

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas sastanak sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima.

Na sastanku je postignut dogovor oko teksta uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade. Ukoliko Vlada usvoji predlog uredbe, građani više neće morati da dolaze po list nepokretnost na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

Pored ovog pitanja, razgovarano je i o još efikasnijem postupku upisa nepokretnosti, reformi katastra i napretku Srbije na "Duing biznis listi".

Mihajlović, koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja "Duing biznis", podsetila je na to da je nedavno omogućeno da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti.

Cilj je da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore, ukazala je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se nastaviti sa reformisanjem RGZ, kako bi ta institucija funkcionisala još efikasnije i doprinela daljem poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Prema njenim rečima, postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na "Duing biznis listi", da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola.

Takođe, kako je dodala, RGZ će imati važnu ulogu i u reformi prostornih planova i pokretanju e-prostora, koji će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik