Isplaćen treći "korona minimalac" za 1.055.000 radnika

Bez autora
Jul 07 2020

Danas je isplaćen treći "korona minimalac" za 1.055.000 radnika u oko 232.000 preduzeća u Srbiji. Biće to i poslednjih 30.000 dinara koje će radnicima umesto poslodavaca isplatiti država, a u sklopu paketa mera namenjenih za pomoć privredi.

Prema najavama predsednika Aleksandra Vučića novih mera neće biti jer para u državnoj kasi za to nema. Istraživali smo, može li privreda bez pomoći države izaći iz krze izazvane korona virusom?

Vladimir Lalošević na tržištu Srbije posluje od 2004. godine, ima osmoro zaposlenih i kako kaže kriza izazvana korona virusom umanjila mu je promet za oko 70 odsto.

"Moram da napomenem da je privreda prosto sistem povezanih krvnih sudova. Mi smo orijentisani prvenstveno na domaću privredu, tako da u slučaju pada rada mi ćemo biti u problemu. Znači ako kafići oko nas prestanu da radu i na nas će to uticati. Cela privreda će osetiti probleme. Za sad funkcionišemo, ali jesen stiže i onda ćemo videti šta će biti. Bukvalno iz dana u dan pravimo novu strategiju."

Upravo zbog brojnih problema sa kojima se privrednici suočavaju Unija poslodavaca Srbije oformila je svoj krizni štab koji na dnevnom nivou pravi procenu stanja. Otvorena je i posebna e-mail adresa, poslodavci@poslodavci.rs na koju svi poslodavci mogu da pošalju svoja pitanja, predloge i inicijative, ali i izneti probleme sa kojima se suočavaju na dnevnom nivou u pokušaju održanja poslovanja svojih firmi. Prema njihovim podacima broj onih koji nisu pogođeni krizom staje tek u nekoliko procenata. Državni paket mera uzelo je čak 83% privrednih subjekata i svima njima suočavanje sa realnošću tek predstoji.

"Krediti dolaze opet na naplatu, moratorijum se skida, promet još nije na onom nivou koji smo imali pre. Sigurno je cela privreda u problemu i to je lančano povezano sa evropskom i svetskom privredom i smatramo da ćemo morati duboko da razmislimo i da razgovaramo na koji način ćemo spasiti sebe", kaže Miljana Stojšić Stojanovska iz Unije poslodavaca Vojvodine

Predviđanja za jesen, ako se uzmu statistički podaci od marta do jula kada je uprkos pomoći države bez posla ostalo oko 16.000 ljudi nisu ni malo optimistična, kažu predstavnici sindikata, dodajući da je ta cifra sigurno još veća jer u računicu nisu ušli zaposleni pod ugovorima o privremeno povremenim poslovima, a njih je u Srbiji 69.000. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, državne mere za pomoć ocenjuju kao neselektivne zbog čega sada novca u kasi nema za one koji bez pomoći neće opstati.

"Možda je trebalo voditi računa kod prvog seta mera, lično mislim da je bila dobra namera i da je davanje onih 100 evra za građane uredu, osim činjenice da ne može onaj koji ima 2.000 evra i onaj koji ima 30.000 dinara mesečnu platu da dobiju po 100 evra. Mislim da je tu potrošen dobar deo para, da je bačen u vetar."

Iako svako vodi računicu iz svog ugla i poslodavci i predstavnici sindikata saglasni su u oceni da privreda teško može izaći iz krize izazvane korona virusom bez pomoći države. Svesni da je i državna kasa u minusu ističu da je ozbiljan socijalni dijalog sve tri strane jedino rešenje za očuvanje poslovanja i radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik