Isplata depozita Univerzal banke

Bez autora
Feb 03 2014

Isplata osiguranih depozita u Univerzal banci kojoj je oduzeta dozvola za rad, počeće sutra u ekspoziturama Poštanske štedionice, najavila je danas Agencija za osiguranje depozita Srbije.Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas da će se penzionerima koji su imali tekuće račune u Univerzal banci, penzije za januar 2014. isplaćivati na šalterima banke Poštanske štedionice. Osigurani iznos depozita je 50.000 evra po deponentu, utvrđen nakon potraživanja banke u stečaju prema deponentu.

Isplata depozita Univerzal bankeIsplata osiguranih depozita u Univerzal banci kojoj je oduzeta dozvola za rad, počeće sutra u ekspoziturama Poštanske štedionice, najavila je danas Agencija za osiguranje depozita Srbije.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas da će se penzionerima koji su imali tekuće račune u Univerzal banci, penzije za januar 2014. isplaćivati na šalterima banke Poštanske štedionice.

Osigurani iznos depozita je 50.000 evra po deponentu, utvrđen nakon potraživanja banke u stečaju prema deponentu.

Isplata dinarskih depozita je u dinarima, a deviznih u evrima, po srednjem kursu evra na dan donošenja rešenja nadleznog suda o pokretanju postupka stečaja.

Poštanska štedionica je objavila da će isplata deponenata u Univerzal banci biti omogućena u njenih 60 ekspozitura u Srbiji.

Osigurani inzos depozita biće isplaćen u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Deponenti Univerzla banke imaju pravo da podnesu zahtev za isplatu osiguranog iznosa u roku od tri godine od pokretanja stečaja banke.

Narodna banke Srbije (NBS) oduzela je 31. januara dozvolu za rad Univerzal banci i imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora.

Odluka o oduzimanji dozvole za rad Univerzal banci doneta je, kako je obrazložila NBS, radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

Utvrđeno je da se finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, i da je ta banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da će zabrana rada Univerzal banci državu koštati 70 miliona evra i 1,8 milijardi dinara, i da bi, da to nije urađeno, taj trošak svakim danom bio uvećavan.

Univeral banka je prva privatna banka u Srbiji kojoj je NBS oduzela dozvolu za rad. Prethodno su u stečaj otišle tri državne banke - Razvojna banka Vojvodine, Agrobanka i Privredna banka Beograd.

RFPIO: Umesto Univerzal banke isplata penzije u poštama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas da će se penzionerima koji su imali tekuće račune u Univerzal banci, penzije za januar 2014. isplaćivati na šalterima banke Poštanske štedionice.

Kako se navodi u saopštenju, RFPIO je danas obavešten o odluci Narodne banke Srbije da je Univerzal banci Beograd oduzeta dozvola za rad.

Fond je trebalo da isplati penzije i novčane naknade za ukupno 6.422 korisnika na tekuće račune u Univerzal banci Beograd.

Banka Poštanska štedionica će, kako se dodaje, na osnovu podataka koje je dostavio Fond, svakom korisniku otvoriti poseban račun preko kog će se na šalterima Banke Poštanske štedionice izvršiti isplata.

Fond PIO navodi da će penzioneri samostalnih delatnosti dobiti celu januarsku penziju 5. februara, vojni i poljoprivredni penzioneri 6. februara, dok će penzioneri iz kategorije zaposlenih prvi deo penzije za januar primiti 11. februara.

Korisnici moraju lično da podignu svoje penzije na šalterima Banke Poštanske štedionice. Ovlašćena lica po tekućim računima korisnika penzija neće moći da podignu penzije zbog različitih matičnih brojeva u sistemu i na ličnoj karti.

Fond PIO navodi da će korisnici prava, na ovaj način moći da podignu samo novčanu naknadu za mesec januar 2014, a da su u obavezi da najkasnije do 10. februara ove godine dostave Fondu ovlašćenje druge poslovne banke o otvorenom tekućem računu, ili kopiju lične karte sa adresom, ukoliko se opredele za isplatu na kućnu adresu.

Fizička i pravna lica kojima je isplaćivana obustava iz penzije na tekući račun kod Univerzal banke, trebalo bi da se hitno obrate Fondu radi dostavljanja nove partije tekućeg računa koji je otvoren kod druge banke, radi realizacije obustave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik